Hősies munkával biztosítják a főváros kenyér-, villany-, víz- és gázellátását

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép

A Vízműveknél egyetlen pillanatig sem szünetelt a munka. A dolgozók három-négy napja egyfolytában, váltás nélkül, élelem nélkül látták el feladatukat, hogy Budapestnek vizet tudjanak adni. Csak szombaton, azaz tegnap jutottak élelemhez.

A gázgyáriak megvédték üzemüket és a termelés folyamatos. Élelem itt sem volt, de a III. kerület termelőszövetkezetei most már hússal, zöldségféléve látják el a gázgyári dolgozókat. A vezetők egy pillanatra sem hagyták el a gyárat. Mindannyian a teljes nyugalmat, a felesleges vérontás megszűnését várják. Bár 27 napra elegendő szénkészletük van - tehát Budapest ellátása biztosított -, mégis a további termelés szempontjából fontos, hogy minél előbb helyreálljon a normális élet rendje.

A Gázszolgáltató Vállalat dolgozói is hősies munkát végeznek. A belövések okozta szolgáltatási zavarokat azonnal rendbe hozzák, hogy Budapest egyetlen lakásából se hiányozzék a gáz.

Az Elektromos Művek biztosították, hogy mindenütt legyen villanyvilágítás. Csak ott vannak áramzavarok, ahol a harcok következtében megrongálódtak a vezetékek. Ezeket mindaddig nem tudják megjavítani, amíg a lövöldözés folyik. A lakások, az üzemek egyetlen órára sem maradtak sötétben. S ez az Elektromos Művek dolgozói hősies helytállásának köszönhető. Éjjel-nappal munkában voltak.

Kiss Károly, rev.hu

A kenyér beszerzésénél mégis mutatkozó nehézségeket csak a közlekedési zavarok elmúltával lehet megszűntetni.




Megérdeklődtük azt is, mi a helyzet Budapest élelmiszerellátásában. A következő választ kaptuk. Áru van, csak nyugalom kell, hogy el tudják látni az üzleteket. A raktárak tele vannak áruval, élelemmel, csak a szállítással vannak bajok. Jelenleg a honvédség alakulatai adnak át gépkocsikat élelmiszerellátásra. Megfelelő mennyiségű liszt, cukor, zsír van a raktárakban. A vágóhidakon van hús.
Az intézmények, az otthonok, a lakosság a kerületi KÖZÉRT vállalatokhoz forduljon - mindenütt inspekciót tartanak -, ha élelmiszerproblémáik vannak. Ezekben a napokban ugyanis a közellátásban ezek a szervei tudnak leginkább segíteni.

Budapest tragikus harcának hősei közé tartoznak a pékek is. A sütödékben kedd este óta váltás nélkül, 1-2 órai pihenés után, éjjel-nappal sütik a kenyeret. E néhány nap alatt sokkal több kenyeret adtak, mint rendes körülmények között. A kenyér beszerzésénél mégis mutatkozó nehézségeket csak a közlekedési zavarok elmúltával lehet megszűntetni. De még ilyen nehéz körülmények között is a kórházba, intézményekbe pergőtűz közepette is szállítják a kenyeret a pékségek. Ott, ahol a szállításra nincs mód, a lakosság közvetlenül a sütödékben vásárolja a kenyeret.

Mindenki számára biztosítva van a kenyér, mindenki kaphat belőle, aki türelmesen sorbaáll. Rendre és nyugalomra van szükség. Liszt van bőven, a sütödéknek szénkészletük is van, a pékek legfőbb vágya, hogy minden család asztalára friss kenyeret juttassanak, a szállítómunkások, a gépkocsivezetők életük kockáztatásával viszik a kenyeret a város különböző pontjaira.

Budapest közellátásának legfőbb biztosítéka a rend, a nyugalom, a béke.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!