Mindent megteszünk, hogy visszaadjuk őket az életnek

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Népszava

Jelentés két kórházból

A főváros kórházai és orvosai az elmúlt hét alatt elmondhatatlan munkát végeztek. Éjt nappallá téve dolgoztak, kötözték a sebeket, operáltak és nyújtottak első segélyt.
A Rádió környékén dúló harcok sebesültjeit elsősorban a Rókus-kórházba szállították.

Dr. Szematsik Jenő,

igazgató-főorvos a következőket mondta el a véres napokról:


- Kórházunk orvosainak 90 százaléka egész idő alatt a kórházban tartózkodott. Minden osztályunk teljes volt. A harcok első két napján elmondhatatlanul sok dolgunk volt. Percenként hozták a sebesülteket, a haldoklókat. Valamennyi műtőnk üzemben volt. A kórházunk behozott betegek legtöbbjének végtagsérülései voltak. Majdnem mindegyiknél műtéti beavatkozásra került sor.


- A hat nap alatt öt-hatszáz beteget hoztak be. Valamennyi helyiséget ki kellett használni. A tanácstermek, irodai szobák is kórtermekké alakultak át. Ezzel egyidőben ürítettük is a kórházat. A szállítható és a már régebben bent fekvő betegeket hazaengedtük és elszállítottuk. Csak így lehetett megoldani az ápolásukat.

- A kórház több belövést is kapott. Szerencsére a kórház személyzetének semmi baja nem történt. A harcok alatt egymásután érkeztek a környékbeli házak lakói és mindenki segíteni akart. Lepedőket, paplanokat, élelmiszert és gyógyszert ajánlottak fel. Ropogtak a fegyverek, dörögtek az ágyúk, amikor egy idősebb néni kopogtat az ajtómon. Kezében két szem karil volt. A következő szavakkal adta át: "Doktor úr, másom nincs. E ezt boldogan, szívesen adom."

A hozzánk beszállított sérültek közül eddig harmincan haltak meg. Jelenleg is több életveszélyes betegünk fekszik a kórházban. Mindent megteszünk, hogy visszaadjuk őket az életnek - fejezi be a kórház igazgató-főorvos.

www.rev.hu

Külföldről is érkeznek segélyszállítmányok a fővárosi kórházakba



Klimkó professzor,

a kórház hétfőn megválasztott igazgató-főorvos a következő szavakkal fogadott:

- Legelőször is megkérem, hogy a következő felhívásunkat ismertesse: "A Balassa János-kórházban, a volt Pajor Szanatóriumban megalakult a kórházi tanács 1956. október 29-én dr. Klimkó Dezső egyetemi tanár vezetésével. A kórház zavartalan működését biztosítottuk. A kórház teljes felkészültséggel áll a sebesültek és a betegek segítségére. Balassa János-kórház tanácsa." Erre azért kérem, mert az utóbbi időben kórházunkról különböző hírek terjedtek el. Azt mondták, hogy ÁVH-s kórház. A személyzet akaratán és tudtán kívül terjedt el, hogy speciális politikai érdekek szolgálatában áll a kórház. Ez nem felel meg a valóságnak.

Hozzánk is rengeteg sérültet, sebesültet hoztak be a közvetlen közelünkben, a Rádiónál és a Múzeum kertnél zajló harcok területéről. A beszállított 120 sebesült közül kilencven emberen nagy műtétet kellett végrehajtanunk. Sajnos, már ez sem segített rajtuk. Tizenhatan a műtét után meghaltak. Kórházunk, szerencsére, kellően el volt látva gyógyszerrel és kötszerrel úgy, hogy ez fennakadást nem okozott. Hétfőn már a külföldi segélycsomagok is megérkeztek. Ausztriából. Olaszországból és a világ számos más országából érkeztek. Tartalmuk citrom, narancs, csokoládé, kötszer, gyógyszer, fehérnemű, ruha. Elosztásukat a következőképpen szervezzük. A súlyos sebesültek kerülnek először sorra, majd a könnyebb aztán a bentfekvő kiskorú és legöregebb betegek. Elsősorban a különleges élelmiszer-cikkeket osztjuk szét, melyek között szerepel citrom, narancs, csokoládé és mindenfajta déligyümölcs. A külföldi segélycsomagokból más senki sem kaphat.

Ez csupán két kórház, a többiről nem tudunk. Reméljük azonban, hogy a harcok során sérültek majdnem mindegyike megmenthető az életnek.

Vándor Dénes

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!