Kislexikon

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Barth, Karl (1886-1968)
A 20. sz. legnagyobb teológusai között tartják számon. Elhíresült mondása szerint a kereszténység nem "vallás". Nézete szerint a vallás Isten szuverén kinyilatkoztató szava, amelyre az ember csak reagálni képes. Istent nem lehet megragadni emberi fogalomkészletünkkel, csak a dialektika módszerével beszélhetünk róla. Barth szerint kapcsolat Isten és ember között egyedül Isten szava által jöhet létre. Iskolát teremtett, követőit barthiánusoknak nevezi a szakirodalom. Teológiai munkássága megkerülhetetlen a 20. századi teológiatörténet szempontjából.

Iraeneus
Kis-Ázsiában született, Polükarposz püspök tanítványa volt. 177-ben Laon püspöke lesz, írásaiban a népszerű gnoszticizmussal akar leszámolni. Több gondolatával hozzájárult a keresztény teológia fejlődéséhez, érveit mindig megkísérelte a Szentírásra alapozni.

Kalkedóni zsinat (451)
Az ókor legnagyobb egyetemes zsinata, 350 püspök vett rajta részt. Legfontosabb tanításaként kimondja: Krisztus egy személy két - isteni és emberi - természetben.

Leeuw, Gerardus van der (1890-1950)
Holland vallástörténész, egyiptológus és teológus. Előbb lelkészként, majd egyetemi tanárként dolgozott. 1945-46-ban holland kultuszminiszter. Elsősorban vallásfenomenológiai munkássága tette világhírűvé.

Nüsszai Gergely (355?-394?)
Kappadókiában született, Nagy Baszileiosz testvére, és egyben tanítója is. 371-ben elfogadja testvére felkérését, és Nüssza püspöke lesz.

Nygren, Andres (1890-1978)
Svéd evangélikus lelkész, teológiai tanár. Az 1947-ben Lundban megalakult Evangélikus Világszövetség első elnöke. 1948-tól tíz éven át a lundi egyházkerület püspöke.

Westminster Confession (Westmisteri Hitvallás)
1643-es zsinat, amelynek következtében véglegessé vált az anglikán és a presbiteriánus (református) vallási irányzat különválása.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről