Kubai-amerikai egyezség Hemingwayről

Vágólapra másolva!
Fidel Castro megegyezett Ernest Hemingway rokonaival és az amerikai kongresszus egyik tagjával, hogy a szigetország részt vesz az író hagyatékának megőrzésében.
Vágólapra másolva!

Forrás: Hölgyfórum

Ernest Hemingway után összesen több ezer emléktárgy és dokumentum maradt a szigetországban, a Nobel-díjas író választott hazájában. Az alapítvány több mint kétezer dokumentumot, köztük az író számos, kézzel írt levelét is rögzíti. Hemingway a leveleket feleségének, Marynek, fiának, Gregorynak, illetve a szerkesztőjének, Max Perkinsnek és szerelmének, Adriana Ivancich olasz grófnőnek címezte.

Itt rendelheti meg Ernest Hemingway műveithttp://www.partnerlink.hu/cgi-bin/clickthru.cgi?id=6762237376676573006467767123647369797784737270677263007467612311&page=http://www.fokuszonline.hu/cgi-bin/start.cgi/keres.html?kereso.szo=HEMINGWAY

A tárgyi hagyatékot őrző, kiemelt jelentőségű helyet, az író házát a kubai gondnokok pontosan úgy őrizték meg, ahogy Hemingway azt maga után hagyta. A San Francisco de Paulában található birtokon, a Finca Vigián több mint kilencezer könyvet tárolnak, amelyek közül számos Hemingway széljegyzeteit is tartalmazza. A házban, a köteteken kívül, több mint háromezer fénykép és előhívatlan negatív, valamint bikaviadalokat ábrázoló festmények, afrikai vadászatokról származó antilopfejek, kibontott gines, camparis és bacardis üvegek is találhatók. A regényíró kubai otthonában talált kéziratos anyagtól a családtagok és a kutatók azt remélik, hogy fényt derít Hemingway utolsó éveinek számos részletére. A program keretében, a tervek szerint, restaurálják Hemingway fából épített motoros hajóját is, amellyel mélytengeri halászatra járt. A író ugyanezt a járművet a II. világháború idején, a halfogás mellett, alkalmanként, a Mexikói-öböl szigetei között portyázó német tengeralattjárók elleni felderítésre is használta.

A szerző családja és a kubai kormány közötti egyeztetésben az Egyesült Államok kongresszusának egyik tagja, James McGovern is segített, aki a két nép közeledésének tartja a hagyaték megőrzéséről szóló megállapodást. Az egyezség megünneplésére szervezett összejövetelen a zöld katonai zubbonyába öltözött Castro azt mondta, sok mindenért hálás Hemnigwaynek. A 76 éves kubai elnök elmesélte, hogy a Batista tábornok rezsimje ellen vívott gerillaháború idején a hegyekbe magával vitte Hemingway Akiért a harang szól című regényét is, amelyet eddig háromszor olvasott el.

1961-ben, a szerző halála után özvegye a birtokot és a hozzá tartozó ingóságokat az akkori fiatal forradalmár, Fidel Castro kormányának ajándékozta. A Finca Vigia ma múzeum, de a közönség csak kívülről, az ablakokon keresztül tekintheti meg a berendezést.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről