Batiz-Wagner: Szaddám diktatúrája családi vállakozásban

Vágólapra másolva!
Batiz András tévés műsorvezető és Wagner Péter politológus együtt írt könyvet a hatalmától nemrég megfosztott iraki diktátorról.
Vágólapra másolva!

Az Önkényuralom családi vállalkozásban alcímet viselő kötet olvasmányosan, érdekes történetekkel példázva vezeti be az olvasót a szinte elképzelhetetlen világba. A szemtanúk, egykori szövetségesek és jól tájékozott ellenfelek elmondásai alapján könnyen pontos képet alkothat a témában tájékozatlan olvasó is az Irakot elnyomó rendszerről.

Kegyetlen gyilkosságok, merényletek vezettek a hatalomhoz, miközben Szaddám Huszein élete már megszületése előtt is bizonytalan volt. Anyja nem akarta őt, és - a történelem iróniájaként - egy zsidó szomszéd beszélte rá a szülésre. A CIA pszichológusa hosszan elemzi a vele készült interjúban a Szaddám Huszein gyermekkori szenvedéseinek és későbbi rémtetteinek összefüggéseit. A diktátorok jól ismert előéletét, a kitaszítottságot, a forradalmi eszméket és a börtönéveket.

Az őrült, gátlástalan személyiség ráadásul nem maradt sajátja, Szaddám iskolát teremtett. Gyermekei követték, túllicitálták vérszomját. A könyv prológjában is az idősebb fiú, Udaj és Szaddám közös kegyetlensége, egy menekülő rokon hazacsábítása és kivégzése adja meg a hangulatot a folytatáshoz. Részleteket árul el Udaj Huszein alteregója, akit saját gazdája lőtt vállon, és aki a feladatra csak úgy válhatott alkalmassá, hogy műtéteken esett át. Ő sem bírta tovább, a CIA segítségével menekült el, és máig Európában bujkál.

A könyvből megismerhetjük az elnyomó gépezet működését, az iraki titkosszolgálatokat, az elnök biztonsági személyzetét. A szerzők bemutatják Szaddám Huszein családját, a családfát és a fontosabb rokonok történetét. Megszólal az az újságíró, aki egyedüliként készíthetett interjút a diktátor szeretőjével. A szépséges légi utaskísérő férje önként vált el, majd a légitársaság igazgatói posztjával próbálták vigasztalni, de végül a menekülést választotta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!