A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Első alkalommal tüntették ki a Nemzet Színészeit és Színésznőit<br/>

Vágólapra másolva!
Tizenkét színművész vette át augusztus 22-én a Parlamentben a Nemzet Színésze, illetve a Nemzet Színésznője kitüntető oklevelet. Az elismerést az augusztus 1-jével megalapított Nemzeti Színház Rt. azzal a céllal hívta életre, hogy a nemzeti színjátszás élő művészei közül a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket elért művészeket kitüntesse.
Vágólapra másolva!

Az idén alapított és első alkalommal odaítélt díjat Agárdy Gábor, Berek Kati, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Lukács Margit, Máthé Erzsi, Psota Irén, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre, Törőcsik Mari kapta.

Az elismerést a kultuszminiszter adományozza, a díjazottakra első alkalommal a Nemzeti Színház Rt. igazgatója tett javaslatot.

A Nemzet Színésze cím viselésére a jutalmazottak életük végéig jogosultak, az elismerő címet egyszerre csak tizenkét ember birtokolhatja, ezért újabb adományozására csak akkor kerülhet sor, ha valamelyik jutalmazott elhalálozik. A megüresedett helyre a címben részesültek egyhangú szavazással tehetnek javaslatot.

A Nemzet Színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, 62. életévét betöltötte, illetve négy évtizedet a színészi pályán, vagy 20 évadot - évadonként legalább egy szerepben - a Nemzeti Színház színpadán töltött.

(MTI)

Ajánló:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!