A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Kiváló kezdés a Katonában<br/>

Vágólapra másolva!
Ennél jobb kezdés nem is kell egy színháznak: a Katona József Színház október 6-án bemutatott legújabb előadása, Máté Gábor rendezésében A talizmán című Nestroy darab igényes szórakozást nyújt.
Vágólapra másolva!

Johann Nepomuk Nestroy a XIX. század elején élő bécsi színész volt, aki szárnypróbálgatásképpen a írói tehetségét is megcsillogtatva népszerű színész-íróvá vált. 26 éves korától rendszeresen írt kisebb-nagyobb színdarabokat, amelynek egy-egy szerepét maga játszotta. Évente 3-4 darabot írt, melyeknek szerves részévé tette a szójátékokat, szellemes dialógusokat, helyzetkomikumokat, és az akkori divatos áriákat kuplébetétekre cserélte. A talizmánt Magyarországon először 1976-ban mutatták be, Nestroy születésének 175. évfordulója alkalmából, az idei a Katona-bemutató joggal várható az évad egyik legnézettebb előadásának könnyed stílusa miatt.

A talizmánban nincsenek megdöbbentő fordulatok, életértelmező okoskodások, vérre menő konfliktusok, mégis izgalmas előadás. A főszereplő Titusz (Nagy Ervin) a város szégyenfoltja, akitől mindenkinek heveny viszketése támad. Ennek oka rőt hajkoronája. Ezzel senki nem tud megbékélni, a libapásztorlány Szalomét (Kiss Eszter) kivéve, aki viszont szintén vörös. A két piroshajú szerelmes andalgása-éneklése után, egy véletlen folytán Titusz egy talizmánt (legyen meglepetés, mi is az) kap ajándékul. Felviszi az isten a dolgát egészen a grófné asszonyig, akihez a kertészasszonyon (Csákányi Eszter), a komornán (Pelsőczy Réka) keresztül vezet az út. Titusz, elfelejtve a vörös libát, más irányú szenvedélyre lobban: "úr-hatnékja" támad.

A burleszkszerű epizódokat színesítve kuplédalokat énekelnek és táncolnak, de mégsem csúszik el a hakni felé általa az előadás, mely a zeneszerzőnek, Darvas Ferencnek és a rendezőnek, Máté Gábornak köszönhető. Máté Gábor túlkarikíroztatja a dalokat és a koreográfiát, így az nem csak illusztrál, hanem önmagában is mulatságos, mivel önmaga paródiája.

A legjobban kidolgozott figura a grófné, akit Fullajtár Andrea alakít. (Az évadnyitón kapta meg a Vastaps legjobb női főszereplő díját a Kés a tyúkban című előadásban nyújtott alakításáért, amelyet a Budapesti Országos Színházi Találkozón is a legjobbnak ítéltek.) Tulajdonképpen szerep szempontjából a grófné egyszerű figura, aki puszta sznobságból és irodalomból van gyúrva, de Fullajtár egy valóságtól teljesen elemelt gesztus- és nyelvrendszert használva zseniálisan bújik a szerepbe. Egyedül Csákányi Eszter lóg ki az előadásból harsány játéka miatt - nála a kevesebb több lenne -, de az összképet nézve ez a kis malőr elenyésző. Igényes és ígéretes előadás, és amekkora sikert aratott, az hatalmas lendületet adhat a Katonának.

[doda]

Johann Nepomuk Nestroy: Talizmán
Rendezte: Máté Gábor
Szereplők: Nagy Ervin, Fullajtár Andrea, Huszárik Kata, Pelsőczy Réka, Bertalan Ágnes, Csákányi Eszter, Fekete Ernő, Lengyel Ferenc, Varga Zoltán, Tóth Zoltán, Elek Ferenc, kocsis Gergely, Takátsy Péter, Morvay Imre, Kiss Eszter

Előadások: okt. 18. 24. 25.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!