A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Országos színházi találkozó Pécsett

Vágólapra másolva!
A II. Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSzT) június 6-tól rendezik meg. A kilenc napig tartó seregszemle eseményei tizenhét helyszínen zajlanak majd.
Vágólapra másolva!

Idén a tavalyi tizenhat helyett csak tizenkét előadást vesznek fel a versenyprogramba, hogy minél több érdeklődő minél több produkciót megtekinthessen. Ugyanezen okból bővítették hatról kilenc naposra a találkozót, így ugyanis a legnagyobb érdeklődésre számot tartó nagyszínházi előadásokat megismételhetik, és minden stúdiódarabot legalább kétszer bemutathatnak.

A versenyprogram mellett - a fesztivál összművészeti szellemiségét fenntartva - idén is számos kiegészítő kulturális esemény várja a Pécsre látogató színházbarátokat. Újdonság lesz a színházak kulisszái mögötti világ technikai újdonságait bemutató kiállítás és szakmai rendezvénysorozat a pécsi sportcsarnokban, és új helyszín lesz a Pécsi Nemzeti Színház szomszédságában lévő helyőrségi művelődési központ színházterme is. Pécs fiatalok által kedvelt találkozóhelye, a négytornyú bazilika előtti Sétatér a fiatal művészek és ifjúsági társulatok bemutatkozását fogadja. A külföldi - köztük nyugat-európai - vendégművészek fellépései mellett itt láthatja majd a közönség a harmad- és negyedéves színinövendékek vizsgaelőadásait is.

Idén Szűcs Katalin kritikus válogatja ki a fesztivál versenyprogramjának hat nagy és hat kamaraszínházi produkcióját, amelyek között egy-egy határon túli magyar társulat előadása is szerepel majd.

A versenyprogramot tavaly a közönség soraiból választott nézők bírálták el, ezt az idén héttagú szakmai zsűrire bízzák. A bizottság tagjai színművészek, rendezők, dramaturgok, kritikusok díszlet-és jelmeztervezők lesznek. A nézők értékítélete a közönség különdíjában érvényesülhet.

A pécsi önkormányzat 40 millió forinttal támogatja az országos színházi találkozót. A tavalyinál három nappal hosszabb fesztivált az önkormányzat az előző évinél 10 millió forinttal magasabb összeggel segíti. A kulturális tárca ugyancsak 40 millió forinttal, a Nemzeti Kulturális Alap 15 millióval, az Ifjúsági és Sportminisztérium pedig 2 millióval járul hozzá a fesztivál megrendezéséhez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!