A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
Vágólapra másolva!
Az Országos Színházi Találkozóra meghívták azokat a művészeket, akik a választási kampányban szerepet vállaltak. Ők és még várhatóan több ezer ember egy virrasztás keretében ássa el a csatabárdot. A találkozónak június 6-ától tíz napon át ismét Pécs ad otthont. A fesztiválon 28 előadást és 186 társművészeti rendezvényt tartanak.
Vágólapra másolva!

Tavaly sikerrel debütált Pécs, mint az Országos Színházi Találkozó állandó helyszíne. A mediterrán hangulatú városban igazi fesztiválhangulat jött létre, a rendezvény szervezői remélik, hogy ez idén sem lesz másként. Jordán Tamás fesztiváligazgató elmondta, hogy mivel a mögöttünk álló rendkívül feszült választási kampány megosztotta a magyar társadalmat, ez ellen szeretnének tenni a maguk eszközeivel. Ezért a fesztivál második napján, június 7-én éjjel békés összejövetelre várják a művész kollégákat, a közélet szereplőit és a politikusokat. Ezen a zenés rendezvényen, ahová olyan művészeket is hívtak, akik valamelyik párt választási kampányában is szerepet vállaltak, éjfélkor profán szertartásra kerül sor. "Előre megásott sírjába eltemetjük, elhantoljuk, elássuk az erre a célra készített hatalmas csatabárdot, melynek éles jobb, illetve bal oldali pengéjére egyaránt több köbméter földet borítunk" - avat be a részletekbe Jordán Tamás. Információnk szerint a békülésre meghívták többek között Nemcsák Károlyt, Varga Miklóst, Cseke Pétert, Dés Lászlót és Geszti Pétert.

A fesztiválon 16 társulat lép fel. A versenyprogramot idén Szűcs Katalin kritikus válogatta, aki 163 produkció közül választott ki 16-ot. Ebben az évben először hívtak meg határon túli magyar együtteseket is. A versenyprogramban ezért helyet kapott a komáromi Tartuffe és a sepsiszentgyörgyi teátrum Ilja próféta című előadása. A tavalyi tapasztalatok alapján négy nagyszínházi produkciót és a kamara-, illetve a stúdióelőadásokat kétszer játsszák. A Radnóti Színház Kripli című előadását a nagy érdeklődésre való tekintettel háromszor is műsorra tűzik. A szervezők ezzel a gesztussal igyekeznek elkerülni a tömegjeleneteket, hiszen valamennyi produkcióra már elővételben elkeltek a jegyek.

Tavaly nem aratott osztatlan sikert, hogy civil zsűri osztotta a díjakat, ezért idén három zsűri is lesz. A héttagú szakmai testület tagjait - Ács János, Fehér Anna, Kovács Dezső, Radnai Annamária, Szlávik István, Maria Debicz és Ivan Nagel - a Magyar Színházi Társaság kérte fel.

Garas Dezső ötletére színész zsűri is tevékenykedik idén. Tagjait - Für Anikó, Gáspár Sándor, Kézdy György, Moór Marianna és Tordai Teri - a Maszk Színészkamarai Egyesület delegálta. A közönségdíjat pedig egy öttagú civil zsűri ítéli oda.

A találkozót kísérő fesztivál keretében láthatják az érdeklődők a Színház- és Filmművészeti Egyetem vizsgaelőadásait. A Dante kávézóban a Magyar Iparművészeti Egyetem növendékei mutatják be alkotásaikat. Ismét megrendezik a kortárs magyar drámák fórumát, a Nyílt fórumot. Lesz élő Heti hetes, @rc est, könyvárverés. A könyvhét alkalmából író-olvasó-találkozók, dedikálások színesítik a programot. Tartanak utcaszínházi előadásokat. Ernyey Bélát köszöntik hatvanadik születésnapján. A fesztiválon fellép többek között a Ghymes, a Kispál és a Borz, a Grencsó Kollektíva, a Budapest Ragtime Band és a Romano Drom. Ismét estjük lesz a színész költőknek, Magyar hangja címmel pedig bevezetik az érdeklődőket a filmszinkronizálás rejtelmeibe. A színházi dal című sorozatban Melis László, Kocsák Tibor és Darvas Ferenc lép a közönség elé. A labdarúgó-világbajnokság Pécsett is főszerepet kap, a foci szerelmesei a Palatinus Szálló nagytermében videokivetítőn követhetik a mérkőzéseket, és fogadhatnak a győztes csapatra. Jordán Tamás reméli, hogy az összművészeti fesztivál programjait - mely egyfajta lelki és szellemi svédasztalként kínálja a csemegéket - idén is sokan felkeresik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!