A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Két héten belül dönthetnek az Operaházról

Vágólapra másolva!
Egyre élesebbé válik az ellentét a Magyar Állami Operaház vezetése, illetve az intézmény érdekvédelmi szervezetei között. Információink szerint szakmai körökben és a kulturális minisztériumban már keresik Győriványi Ráth György főzeneigazgató utódát.
Vágólapra másolva!

Rozsos István operaénekes, az Operaház közalkalmazotti tanácsának elnöke és Rotter Oszkár balettművész - aki április 19-e óta a szakszervezet elnöke - visszautasítja, hogy Győriványi Ráth György főzeneigazgató a Magyar Hírlapban illegitimnek nevezte azt a beadványt, amelyben a szakszervezet és a közalkalmazotti tanács a főzeneigazgató, illetve Locsmándi Miklós főigazgató azonnali hatályú leváltását kezdeményezte a kulturális miniszternél. Mint ismert, a beadványt aláírásával támogatta Harangozó Gyula balettigazgató és Kovács János Kossuth-díjas karmester. Rozsos István szerint "az elmúlt évtizedekben az érdekvédelmi szervezetek legitimitását soha egyetlen operaházi vezető sem kérdőjelezte meg. A szakszervezet és a közalkalmazotti tanács az Operaház összes dolgozóját - a művészeket éppúgy, mint a műszaki és adminisztratív dolgozókat - képviseli, és vezetőit demokratikus úton választják meg, tehát legitimitását is csak a tagság kérdőjelezheti meg, nem az intézmény vezetése". Rozsos István elismeri, hogy a levél megfogalmazása előtt nem kérték ki egyenként az 1100 operaházi közalkalmazott véleményét, de szerinte erre nincs is szükség, hiszen "a parlament sem tart minden egyes döntése előtt népszavazást".

A szakszervezet és a közalkalmazotti tanács vezetői szerint a főigazgató és a főzeneigazgató leváltását kezdeményező beadvány mindenféle politikától mentes, megszületését tisztán szakmai, érdekvédelmi szempontok motiválták. Már márciusban megkezdődött az Operaház tervezett kht.-vá alakítása elleni tiltakozás - az íveket eddig mintegy nyolcszázan írták alá -, és az elmúlt időszakban négy alkalommal is tárgyalást kezdeményeztek Locsmándi Miklós főigazgatóval, de nem jutottak közös nevezőre.

A szakszervezet élén április 15-éig az a Farkas István Péter harsonaművész állt, aki Győriványi feltétlen hívének számít, s akit a főzeneigazgató nemrég az operaházi zenekar igazgatójává nevezett ki. Ez a tény a szakszervezet korábbi "hivatalos" álláspontjában is tükröződött. Farkas egyébként azóta "ellenakciót" indított: előbb nyílt levélben kezdeményezte, hogy az operaházi dolgozók megismerhessék a szakszervezet és a közalkalmazotti tanács bizalmatlansági indítványának teljes szövegét, majd aláírásgyűjtést kezdeményezett az érdekvédelmi vezetők leváltása érdekében. Közben - a közalkalmazotti tanácstól és a szakszervezettől függetlenül - az operaházi magánénekesek szakszervezete is állást foglalt: a Rácz István vezette testület 44 szavazattal, tartózkodás és ellenszavazat nélkül kezdeményezte a főzeneigazgató és a főigazgató leváltását. (Az Operaház magánénekesei közül hetvenketten tagjai a szakszervezetnek, akiknek többsége jelen volt az ülésen.)

Locsmándi Miklós főigazgató a Magyar Hírlap kérdésére elmondta: az Operaház vezetése nem kérdőjelezi meg az érdekvédelmi szervezetek legitimitását, viszont úgy véli, a szakszervezet és a közalkalmazotti tanács ebben az ügyben durván átlépte a hatáskörét, és törvénysértést követett el, ezek a szervezetek ugyanis művészeti kérdésekben nem foglalhatnak állást. "Az az orwelli helyzet állt elő, hogy mi végezzük a munkánkat, amelyre pályázatunkban kötelezettséget vállaltunk, a szakszervezet és a közalkalmazotti tanács pedig titokban, a tagság megkérdezése nélkül levelet ír a miniszternek, s ebből a politika, illetve a sajtó országos ügyet csinál. Van két legitim vezető, és egy illegitim ellenakció" - mondja Locsmándi Miklós. A főigazgatótól megtudtuk, Görgey Gábor kulturális miniszter legutóbbi találkozójukon azt ígérte, "a lehető legrövidebb időn belül demokratikus döntést hoz az Operaházról." Ez Locsmándi szerint kizárólag azt jelentheti, hogy nem váltja le a pályázati úton kinevezett főzeneigazgatót és főigazgatót.

A főigazgató szerint az esetleges kht.-vá alakítás elleni tiltakozásnak semmi köze a leváltást kezdeményező levélhez, mivel a szervezeti forma megváltoztatását nem az intézmény vezetése, hanem kizárólag a minisztérium kezdeményezheti. "Itt is kilóg a lóláb, hogy a kht.-vá történő átalakulás elleni, egyébként érthető, normális tiltakozás farvizén evezve egészen más pecsenyét szeretnének megsütni: a főzeneigazgató és a főigazgató leváltását" - véli Locsmándi, aki szerint az új szakszervezeti elnök, Rotter Oszkár a főzeneigazgatót "régóta ádázul támadó Harangozó Gyula feltétlen híve." A főigazgató a magánénekesi szakszervezet említett döntését is vitatja: "a megbeszélésen nem volt jelenléti ív, nem volt jegyzőkönyv, az emberek ki-be jártak, s döntés mindössze arról született, hogy a vezetés ír egy bizalmatlansági indítványt, amit néhány nap múlva, a szakszervezeti irodán el lehet olvasni."

Értesüléseink szerint időközben szakmai körökben - és a kulturális minisztériumban is - már keresik Győriványi Ráth György főzeneigazgató utódát. Komoly esélyesként merült fel a jelenleg a lisszaboni operaház főzeneigazgatójaként működő Peskó Zoltán karmester neve. Peskó tavaly indult a tisztségre kiírt pályázaton, de a végső döntés előtt visszalépett, pedig úgy tudjuk, többen is az ő pályázatát támogatták. Peskó most szívesen jönne Budapestre, főzeneigazgatóként, sőt akár főigazgatóként is. Felmerült még Fischer Ádám karmester neve, de őt - mint a Magyar Hírlapnak elmondta - 2005-ig szerződés köti a mannheimi operaházhoz, ezért legfeljebb alkalmanként dirigálna Budapesten. Újra szóba került Christoph von Dohnanyi felkérése is - a világhírű, magyar származású karmestert már az előző kulturális miniszter, Rockenbauer Zoltán is szívesen látta volna az Operaház élén. Az sem elképzelhetetlen, hogy - tíz Kossuth-díjas művész kezdeményezésének megfelelően - újra Szinetár Miklós veszi át az intézmény irányítását. Szinetár laptársunknak azt nyilatkozta, a levél nagy megtiszteltetés számára, főként azért, mert ötéves főigazgatói működésének eredményességét igazolja. Felkérést azonban még nem kapott, ezért egyelőre nem is foglalkozik a kérdéssel.

Az Országgyűlés kulturális bizottsága várhatóan a június 17-ei héten tárgyal majd az Operaház helyzetéről, de még nem dőlt el véglegesen, hogy szakértőként kik kapnak meghívást a tanácskozásra. Pető Iván szabaddemokrata bizottsági elnök mindenesetre - június 12-ei határidővel - részletes írásos tájékoztatást kért az intézmény helyzetéről Locsmándi Miklós főigazgatótól.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!