Hollywood kiáll Downey mellett<br/>

Vágólapra másolva!
A Hollywood egyik legfényesebb tehetségének tartott Robert Downey Jr. képtelen beváltani a hozzáfűzött reményeket, karrierjét minduntalan kerékbe töri drogfüggősége. Legutóbb november végén tartóztatták le kábítószer birtoklásáért, mindössze néhány hónappal azután, hogy kiengedték a börtönből. A hatóságok ezúttal komolyabb büntetést fontolgatnak, miközben színésztársai a "tékozló fiú" pártjára álltak.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, Robert Downey Jr. valóban képtelen a "tiszta életre". A 35 éves színész, aki saját bevallása szerint nyolcéves kora óta fogyaszt drogokat, súlyos kábítószerfüggő, káros szenvedélye 1996 óta többször bíróság elé juttatta, amely egészen tavalyig elnéző volt vele szemben, akkor azonban három évre ítélték, mert megszegte a próbaidő feltételeit azzal, hogy sorozatosan kihagyta az előírt drogteszteket. Downey-t jó magaviseletéért idén augusztus 2-án kiengedték a börtönből, ám nem sokáig élvezhette a szabadságát, november 25-én ugyanis egy névtelen telefonáló bejelentése alapján a rendőrség házkutatást tartott Palm Springs-i hotelszobájában, ahol közel 5 kokaint, metamfetamint, illetve 16 diazepam tablettát találtak nála. Downeyt kétrendbeli tiltott kábítószerbirtoklás vádjával őrizetbe vették, de másnap 15 ezer dolláros óvadék ellenében elengedték. A színésznek december 27-én kell megjelennie a bíróság előtt, ahol a további sorsáról döntenek. Mivel Downey visszaeső, és már többször visszaélt a hatóságok jóindulatával, az előzőnél sokkal súlyosabb büntetésre számíthat, akár 6-7 évet is kaphat.

Ez színészi karrierjének végét jelentené, pedig Downey éppen kezdett talpra állni. Még a börtön előtt forgatta Michael Douglas oldalán a Wonder Boys című filmet, szabadulása után aztán munkát kapott Ally McBeal tévésorozatban, és elhalmozták ajánlatokkal. A történtek hatására viszont a legtöbben "ejtették" a színészt, arra hivatkozva, hogy a küszöbön álló büntetőpere, illetve esetleges bebörtönzése veszélybe sodorhatja a produkciókat. Az America's Sweethearts című komédiát, amelyre leszerződött, január 10-én nélküle is elkezdődik forgatni, bár az utódját még keresik. Az Elemi ösztön második részének szereplőgárdájából szintén kihúzták a nevét (a női főszereplő Sharon Stone állítólag sírt, amikor Downey letartóztatásáról értesült). Az Ally McBeal alkotói ugyanakkor nem váltak meg tőle, így nyugodtan leforgathatja azt a két részt, ami a szerződése szerint még hátravan. Arról, hogy utána mi lesz, még fogalmuk sincs, de a hírek szerint kivárnak. Csakúgy, mint Mel Gibson, aki a Hamlet általa rendezendő színpadi adaptációjához nyerte meg Downeyt, és nem is szeretne lemondani róla, ezért inkább jegeli ezt a tervét.

Annak ellenére, hogy Downey most "bizonytalansági tényező", a szakma nem fordult el tőle, és ami talán még ennél is fontosabb, a közvélemény szimpátiájára is számíthat ezekben a nehéz időkben. Ez utóbbit annak köszönheti, hogy a nézők szemében tehetséges színész, illetve jóindulatú és szeretetreméltó ember. Hollywood pedig hagyományosan elnéző a rossz útra tévedt sztárjaival szemben, lásd Dennis Hopper, Hugh Grant, Eddie Murphy, Christian Slater vagy Charlie Sheen példáját. Színésztársai közül máris többen biztosították támogatásukról Downeyt, ha csak a szavaikkal is. "Mindannyian reméljük, hogy a dolgok jóra fordulnak" - biztatta Catherine Zeta-Jones, az America's Sweethearts női főszereplője. "A rehabilitációs folyamat során az ember bizony megcsúszik néhányszor" - mentegette kollégáját Michael Douglas. Mel Gibson még ennél is együttérzőbben és bizakodóbban nyilatkozott: "Én is megbotlottam jó néhányszor, de mindig összeszedtem magam. Hiszek Bobban, biztos vagyok benne, hogy talpra áll." Ebben talán tettekkel is segítik majd őt az álomgyári barátai.

[*****]

Ajánló:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!