Magyar Nobel-díjasért lobbizna a kultusztárca

Vágólapra másolva!
A tervek szerint a 2003-ban Stockholmban megnyíló magyar kulturális központot a lobbizás érdekében is beveti a szaktárca. Mégpedig azért, hogy arra érdemes honfitársunk Nobel-díjat kaphasson - tudta meg a Magyar Hírlap Kocsi Lászlótól, a tárca politikai államtitkárától.  
Vágólapra másolva!

"Az országimázs megjelenítésére nem itthon, hanem külföldön kell anyagiakat áldozni" - hangsúlyozta Görgey Gábor. A kulturális miniszter már első nyilatkozataiban kijelentette, hogy a külföldi magyar kulturális intézeteket rendkívül fontosnak tartja ebből a szempontból is.

Kocsi László államtitkár a Magyar Hírlapnak elmondta: a minisztérium 2003-as tervei között három új kulturális külképviselet megnyitása szerepel: Brüsszelben, Madridban és Stockholmban. Ez utóbbi helyszín azt a célt is szolgálja, hogy a magyar kultúra és tudomány eredményeit a Nobel-díj városában hangsúlyosan megjelenítse. Az elképzelések szerint állandó kiállításon mutatnák be a magyar Nobel-díjasok tevékenységét.

Arról, hogy a lobbizás pontosan miből is állna, arról a politikai államtitkár egyelőre nem nyilatkozott, mondván, meg kell nézni, más országok hogyan csinálják. Egyelőre abban a kérdésben sem született még döntés, hogy a kulturális intézet a nagykövetség keretein belül, esetleg önálló épületben kapjon-e helyet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!