A sonka még mindig bizalmi termék itthon, amin nincs mit csodálkozni, az elmúlt évtizedek alatt – javarészt a Magyar Élelmiszerkönyvnek köszönhetően – a "húsvéti sonka" kifejezésnek sikerült teljesen új definíciót adni, miszerint "legalább 55% arányban húst tartalmazó, vizes izé". Mondanunk sem kell, hogy ezek az adalékanyagokkal és állagjavítók segítségével megszilárdított termékek nem sonkák, még akkor sem, hogy ha a perverz hazai jogi szabályozás jelenleg lehetőséget ad arra, hogy a gyártója a sonka szót rányomtassa a címkére.
Ami az elmúlt évekhez képest örömteli, hogy az egyik országos hiperben is kapható teljesen normálisnak tűnő sonka – jellemzően azon a 2-3000 forintos kilónkénti áron, amibe minden rendes sonka kerülni szokott.
Először is lássuk, hogyan tud a kedves olvasó sonkát – sonkát, nem a Magyar Élelmiszerkönyvnek éppen megfelelő szemetet – vásárolni.
Itt pedig azok a hentesek, sonkások, szakemberek állnak, ahol jó eséllyel talál megfelelő terméket.:
Mészársteak
XII. ker. Apor vilmos tér 11-2. (Hegyvidék bevásárlóközpont)
A sonkás
Budapest, Fény utcai piac
Gödöllő, Petőfi tér 4–6.
Károly József hentesboltja
Budagyöngye Bevásárlóközpont
II. kerület, Szilágyi Erzsébet fasor 121.
Lumi Húsbolt, Lehel piac
Lehel téri piac, a Bulcsú utcai bejárat felől a középső folyosón balra.
All in Delikát
III. kerület, Folyondár u. 22.
Mangalicatanya.hu
Balástya, külterület
06 70 363 8110
Tarnamenti-2000 biogazdaság sonkái
Országos üzletlista itt
Molnár Hús- és hentesáru
XII. kerület, Márvány u. 40
Tóalmási húsüzem
2252 Tóalmás, Fő út 148.
06 29 427-381
Árpás Sonka
Etyek, Újhegyi út
06 30 93 18 805
Hiperek
Az Auchannak van értékelhető választéka, az áruházlánc némileg belehúzott, hatalmas első és hátsó sonkákat kínál egészben, szőröstül-bőröstül-csontostul, illetve feldarabolva 3–5 kilós részekre. A sonkakínálat ennél jóval szélesebb, de sajnos a nagy részüket csak az élelmiszerkönyv valamelyik írójának ajánlanánk jó szívvel fogyasztásra – nekik viszont kötelezővé tennénk. Ezek a jobbak, amiket találtunk:
Pápai parasztlapocka csonttal és csülökkel
Hagyományosan pácolt és füstölt
Összetevők: sertés csontos-bőrös lapocka, víz, konyhasó, szőlőcukor, tartósítószer
Fejes és Társa Kft. Parasztlapocka
Hagyományos füstöléssel és érleléssel
Összetevők: sertéslapocka, konyhasó, nitrites pácsó
Hartai darabolt sonka
Hagyományos pácolással és füstöléssel
Összetevők: sertéscombhús, só