Nemhogy nem szükséges a különböző húsok megmosása vagy leöblítése, de azok a szakácsok, akik ezt megteszik, sokkal nagyobb fertőzésveszélynek teszik ki konyhájukat, állítja az Amerikai Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium (USDA). A napokban kiadott ajánlás szerint a húsokon található baktériumokat azért nem szükséges lemosni főzés vagy sütés előtt, mert azok maradék nélkül elpusztulnak a melegtől. A mosogatóban, öblítőben viszont nem, hacsak nem tisztítjuk meg azokat is forró, mosószeres vízzel - úgyhogy sokkal nagyobb eséllyel terjednek a kórokozók a húsmosástól, mint a nem-mosástól.
A másik ok, ami miatt az előmosás nem javasolt, nem higiéniai, hanem gasztronómiai: a víz még kis mennyiségben is akadályozza a Maillard-reakciót, tehát nem fog megfelelően pirulni a hús külseje, hanem inkább párolódik. A legjobb tehát, ha a húst a csomagolásból kivéve egyszerűen megtörölgetjük, és fölhasználjuk.