Tölyhi Orsolya és Havrán Linda 2010-ben jutottak el egy ciderkóstolóra - eddigre már ismerték az italt Angliából - és ott merült fel bennük, hogy miért csak import cidert lehet kapni itthon, azt is csak alig. Utánanéztek az interneten, hogy mi a helyzet a hazai cidergyártással, és gyorsan kiderült, hogy semmi. A ciderhez való alma termesztéséről vagy a cidergyártásról magyarul még olvasni sem lehetett. Magyar szakirodalom ma sem nagyon van.
Egy uniós pályázattal Linda és Orsolya Angliába ment kitanulni a mesterséget. A pályázat keretében olyan szakmák megismerésére lehetett jelentkezni, amelyeket itthon nem lehet tanulni. A tanfolyam ősszel, a szürettel indult, és a lányok a készítési folyamat minden lépésében részt vettek, egészen a palackozásig. Sok ciderkészítőhöz eljutottak, és többel tartják is a kapcsolatot a mai napig.
Eleinte otthon gyártották a baráti kóstolókra az almabort, majd közönségdíjasok lettek az induló vállalkozásokat felvonultató SUU'12 versenyen. A magyar cider után hirtelen egyre többen érdeklődtek, úgyhogy a lányok belendültek. Szabó Katalinék vértesboglári házában alakul az üzem, az engedélyek megszerzése folyamatban van. Tölyhi Orsolya őszre ígérte az induló 2000 literes készletet, ami befektető bevonása után - ez is folyamatban - remélhetőleg több tíz-, százezer liter éves volumenné nő.
Magyar almából magyar cider
A Czider - ahogyan a terméket nevezik - 100 százalékos magyar almaléből készül. Magyarországon bőséges ugyan az almatermés, még sincs hagyománya az almabornak, mert az emberek azt a Durbincs sógorral, a gejl, rossz minőségű almából erjesztett lével azonosították sokáig - magyarázza Tölyhi Orsolya. Az eredetileg a ciderhez használt alma egyébként ehetetlen, Angliában viszont kiderült, hogy nincs kőbe vésve a cideralma használata, sőt sok helyi ciderkészítő is desszertalmát használ a termékéhez. Azt, hogy desszertalmából is lehet jó cidert készíteni, a lányok is bebizonyították. Nemrég egy ciderversenyen, ahol a kategóriájukban induló 17 angol cider között a Czider a negyedik lett.
A magyar cider hiányának oka amellett, hogy az almabor említése rossz emlékeket ébreszt, Tölyhi szerint annak a következménye, hogy van sörünk és borunk, ráadásul nincs sem hagyománya, sem magyar nyelvű szakirodalma a terméknek. A cider ráadásul más besorolásba esik, mint a szőlőbor; a gyümölcsborok jövedéki adója a többszöröse - palackonként 90 forint - a borénak. A cideres lányok prémiumkategóriás, kézműves terméket gyártanak, és e mellett szeretnének kitartani. A Czider azoknak készül, akik keresik a minőségi italokat, de nem akarnak logikátlanul sokat fizetni érte, mondják. Egyelőre náluk lehet érdeklődni, ha kóstolni szeretnénk, ősztől ígérik, hogy lesz boltban, étteremben is - pontosabbat még nem árulhatnak el. Mi várjuk, na.