Lehet szeretni a vastag tésztát sok ráolvasztott sajttal, de a pizza Nápolyban egy kicsit máshogy néz ki. Vékony és olajos. Az alábbi elkészítési mód ezt célozza meg. A mennyiség két, klasszikus sütőbe való nagytepsinyi pizzát ad ki. A sütőt most tekerjék maximumra, ideális a 300 fok lenne, ezt a sütőbe helyezett tetőcseréppel, márványlappal lehet elősegíteni.
Alapanyagok:
Az élesztőt elég elmorzsolni 1 dl vízben, nem kell felfuttatni. Az összes alapanyagot alaposan eldolgozom, csak egy lehelettel legyen keményebb a ragacsosnál, ezt a folyadék adagolásával lehet belőni, ezért a vízből első körben érdemes csak az élesztős 1 és másik 1 decit hozzáadni, majd ha morzsalékos a tészta, fél decinként adagolni a vizet. Amikor már ruganyos, nem tapadós az állaga, jó. Egy órát kelesztem langyos helyen.
2-3 mm vastagra nyújtom, kibélelek vele egy vastagon kiolajozott tepsit, rárakom a feltétet, és 5 perc alatt megsütöm. Ha a sütő biztosan nem tud 280 fokot, érdemes a pizzát még a feltét ráhelyezése előtt betolni 2 percre, majd a feltéttel 3-4-re.
És egy recept: a Margherita.