Ehető csomagolással a hosszabb frissességért

Vágólapra másolva!
A frissességet meghosszabbító, új típusú, ehető csomagolásokat teszteltek gyümölcsökhöz.
Vágólapra másolva!

Epren, almán, mangón és sárgabarackon tesztelték a faiszalabadi mezőgazdasági egyetemen azokat az ehető csomagolásokat, amelyek a gyümölcsök frissességét, tárolási idejét hivatottak meghosszabbítani. A kutatás célja a keletkező szemétmennyiség csökkentése, sőt a gyümölcsök tápértékének növelése is.

A kutatók többféle csomagolást teszteltek, ezek két nagy csoportra oszthatók. Az egyik fehérjealapú (szója és tejsavó) a másik szénhidrátalapú (kitozán, alginát és keményítő). A csomagolás ráfújással vagy belemártással, vékony, porózus rétegként kerül a gyümölcsre, és csökkenti annak párolgási felületét. Az így visszamaradt nedvesség tovább frissen tartja a gyümölcsöt. Hogy melyik borítás a leghatékonyabb, az a gyümölcstől is függ: az epren az alginát és a szója, a sárgabarackon ezek mellett még a kitozán működött a legjobban. Az almán mindegyik ugyanolyan jó teljesítményt mutatott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!