Nyilvánvaló Kapitány: az olasz
Nem az indiai konyhával kezdünk, mert az olasz fűszerei sokkal könnyebben elérhetőek országszerte, és receptjei sokkal nagyobb valószínűséggel nyomhatók le az egész család torkán. Az EU-ban a legtöbb vegetáriánust (a lakosság 10%-a, ami 6 millió ember) felvonultató ország, de a köztudatban sem a húsos receptjeit ismerjük az olasz konyhának. Nem is baj, mert a bistecca fiorentinát leszámítva, ami nem több egy kiváló minőségű, de pofonegyszerű steaknél, az olasz húsételeket kenterbe verik sajtos és zöldséges fogásaik. Arról nem is beszélve, hogy egy pizza vagy jó tészta tényleg minden körülmények között feladható az asztalra, megeszik húsevő férfiak és nyavalygó gyerekek is, ami tiszta haszon egy családos vegának.
Pizzák:
Tészták:
Spagetti aglio olio peperoncino
Egyéb, de hasznos:
Amire nem gondolunk eleget: a magyar
Pedig a főzelékek igazán sajátosan magyar bolondság, és ebbe kössön bele akármelyik hőzöngő nagypapa, csak mert éppen vega az unoka. Legfeljebb ő fasírtot kap, a többiek bundás kenyeret. Nem gondoljuk, hogy az alábbi, mindenki által ismert receptekkel és ételekkel váltjuk meg a magyar vegákat, de néha az orrunk előtt lévő dolgokról feledkezünk meg először.
A Legnyilvánvalóbb Kapitány: az indiai - és a kevésbé közismert forrás: Tajvan
A több mint egymilliárd lakos harmada vegetáriánus egy 3 millió négyzetkilométeres szubkontinensen, az talán elég ismeretanyag lehet egy életre. Egyetlen hátránya a túlzott fűszerhasználat, aki nem szereti, bukta ezt a konyhát. Ugyanez a probléma Tajvannal is, sajátos ízvilága és fűszerigénye megnehezíti az alapanyag-beszerzést, majd az ételek közös elfogyasztását is, ráadásul viszonylag drágák is, ezért csak engedményekkel könnyítik meg egy magyar vega életét.
A titkos tökéletesek: Balkán és Közel-Kelet
A politikai térképről most átlépünk a domborzatok sokkal logikusabb világába, mert ahogy elindulunk délkelet felé, nemcsak a birkaszag erősödik, hanem a padlizsán, paradicsom, menta és ezek csodálatos keverékei. Személyes kedvencünk ez a kategória, országok behatárolása nélkül.
Spenótos-kecskesajtos tepsibörek
Jemeni réteges vajas-mézes kenyér
Padlizsán Menuchin módra (az ajókát helyettesítsék sóval)