Gyradiko
III. ker. Királyok útja - Pünkösdfürdő utca sarok
Ár: 690 Ft
A giroszt megesszük, aztán mikor viszem vissza a tálcát, mondom az egyik nagydarab úrnak a pult mögött, hogy hát ez igen, ez így talán a legjobb jelenleg Budapesten. Ő meg áll, kicsit elmosolyodik, megköszöni, de igazából látszik rajta, hogy tudja. Mondja is rögtön, hogy a pitát Görögországból hozzák (mutatja a zacskóját), olyan is: ruganyos textúrájú tészta, rendes harapása van, ízes, nem pedig a másodpercek alatt feloldódó sápadt pitatészta, amit minden második giroszosnál adnak. A hús fűszeres és rengeteg (úgy értve, hogy a megszokotthoz képest rengeteg, mindenki tudja, hogy ez a mennyiség a pont jó), a tzatziki krémes, fokhagymás, az uborka ropog, és benne a két-három szelet rósejbni csak ad egy kis testet, az ízt nem befolyásolja egyáltalán. Az egyetlen hátránya, hogy a Királyok útjának azon a részén van, ahol tényleg a madár se jár.
Kyros
XIII. ker. Hegedűs Gyula u. 32
Ár: 640
Kicsi, alig észrevehető portál a Hegedűs Gyula utcában a Csanády és a Balzac között, ilyen helyekhez kötelező kék-fehér dekor, falatnyi hely. A girosz csirkehúsból készül, aminek nem örülünk, a pár szem belekerült sült krumpli mirelit, és kicsit fáradt, ezt leszámítva viszont igazán nincs miért panaszkodni: a pita jó (olyan, mint a Gyradikóban, bár annál kicsit puhább, nem olyan jó az állaga), a hús jó ízű és bőséges, a szósz krémes, nem pedig a megszokott agyonvizezett, joghurtos-ajranos megoldás. Ha a belvárosban akarunk jó giroszt enni, érdemes idáig begyalogolni.
Giroszos a Corvinnál (illetve kicsit fentebb)
VIII. ker. Üllői út 46.
Ár: 650 Ft
Egy teljesen más stílus, nem a vastag, hanem a vékony, nagy alakú pitába göngyölt hús és zöldségek, ráadásul betöltés után egy vastepsiben összepirítva. Az irodaház és pénzváltó mellett felirat, schwarma, hol ősz férfi, hol fekete nő készíti a giroszt, mellette előfordul baklava is, az itt nem érdekes. Cserébe a girosz igen, legfőbb erénye a hús fahéjas fűszerezése, amit általában kihagynak, vagy nincs is a készítők szempontrendszerében, a másik, még nagyobb trükk a töltés utáni sütés, ami kevés zsiradékon, vasfedővel lenyomatva történik, és ettől a tészta megpirul, odakap, szélei ropogósak lesznek, és az egész girosz egy nápolyi pizza és egy melegszendvics metszéspontjába kerül, mi és a fogyasztók legnagyobb megelégedésére. A zöldségek hol fáradtak, hol nem, ilyen szempontból nem egyenletes a minőség.
Meraat
VIII. ker. Köztársaság tér 12.
Ára: 295 Ft
A delikátüzletben elhelyezkedő giroszos nem az utcafronton található, az üzletbe be kell lépni. A hazai arab élelmiszerüzletekre jellemző termékek - ajran, fűszerek, üveges padlizsánok, olívabogyók, gránátalmaszósz - és a sarokban található egyszerű székek és asztalok között található a giroszospult egy pici szőke lánnyal. A vaskos, jellegtelen pitát mikrózza, a töltelék viszont megszépíti a rossz kezdést. A hús, zöldségek, hagyma aránya átlagos giroszt hoz, cserébe van benne szezámpaszta és határozottan fahéjas a hús fűszerezése, amitől ez az ajánlat még egy magasabb árkategóriában is kiemelkedne a rissz-rossz budapesti átlagból. Ennyiért pedig kimondottan kellemes meglepetés.