A dolcelattetorta
A csípősen édeskés, eredetvédett kékpenészes sajt, a gorgonzola édesebb, növényi oltóval készült változata a dolcelatte. A dolcelattetorta ez a sajt, mascarponéval rétegezve. Az édes, tejszínes és a pikáns sajt párosa tökéletesen illik a sós és karakteres ízű füstölt halakhoz. A kaland attól még érdekesebb, hogy a dolcelattetorta nem jellemző termék Olaszországon kívül, brutális füstölt halakból pedig a keleti határ felé az igazi a választék. Mármint a mi keleti határunk felé. Nincs mese, csomagolni kell.
A sör
De nem akármilyen. Elsőre sokan nehéz barnákra gondolnának, de nem. Könnyű, esetleg citrusos, friss sörök egyensúlyoznak remekül a sötét szardellák vagy csuklyáshalak mellett. Tökéletes erre a célra a gyenge Coronita vagy a grépfrútos-korianderes Blanche de Bruxelles. Aki bátor, kísérletezzen spontán erjesztésű lambicokkal, pláne gyümölcsösökkel.
A citrom
Mi sem egyszerűbb, mint levágni egy vaskos darab füstölt tokhalat, rácsöpögtetni a citromot, és pirítós mellé betolni.
Zöldfűszerek
A kapor és a lazac párosa a legismertebb, elsősorban gravad lax képében, de a zöldfűszerek többsége kiválóan illik a füstölt halakhoz. A kapor mellett a petrezselyemmel és a korianderrel sem lehet tévedni, pláne lazac mellé, de a bazsalikom és a menta is nagy biztonsággal felhasználhatók. A legegyszerűbb krémsajttal kikeverni a halat, és a zöldfűszerrel ízesíteni, vagy a zöldfűszerből, citromból, olajból és fokhagymából készíteni mellé friss pestót.
Büdös halak, büdös sajtok és gyümölcsök
Bár a füstölt hal és a nehéz, érett sajtok hasonló karakterek, de friss gyümölccsel, szőlővel, körtével vagy erdei bogyós gyümölcsökkel kiegészítve minden a helyére kerül.
Gyömbér és wasabi
Ez a két fűszer csípős frissessége miatt illik olyan jól a friss ízvilágúnak egyáltalán nem nevezhető füstölt halakhoz. Fűszervajba vagy pestóba keverve lehet melléjük adni.
Hol lehet füstölt halat kapni?