Pillecukor házilag

pillecukor
Vágólapra másolva!
A pillecukrot (vagy más néven mályvacukor, marshmallow) sokan csak a boltok polcáról, zacskós változatban ismerik, azonban otthon könnyebben előállítható, mint hinnénk.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

A pillecukor nem más, mint cukor, víz és zselatin kihabosítva, ami akár hetekig is eláll egy lezárt dobozban, befőttesüvegben. Készülhet tojásfehérjével, ez kevésbé tartós, viszont sütemények tetejére inkább ezt tegyük, mert ez habosabb. Lehet natúr, ízesíthetjük gyümölcspürékkel vagy -szörpökkel, de a fűszerek ízét elkészítve, és közösen tárolva is jól átveszi.

Elkészítési idő: nettó 25 perc, bruttó 3 óra

Hozzávalók:

  • 14 g zselatin (semmiképpen sem tortazselé)
  • 450 g cukor
  • 1 evőkanál kukoricaszirup
  • 50 g porcukor
  • 50 g kukoricakeményítő

Egy nagy tálcára (vagy tepsire vagy dobozba) 2-3 mm vastagon fele-fele arányú keményítő és porcukor keverékét szitálom, hogy befedje az egész felületet. Később ebbe a keverékbe forgatom a pillecukrot, hogy ne tapadjanak össze.

Forrás: Táfelspicc

A zselatint beáztatom a vízbe (vagy gyümölcspürébe) egy hőálló tálban. Ezután elkezdek szirupot főzni cukorból, vízből és kevés kukoricaszirupból (ezt helyettesíthetjük mézzel is). Nem kell kevergetni, viszont ne mozduljunk mellőle, nagyon forró és komoly baleseteket okozhat. 118-120 fokig kell főzni, de mivel nincs cukorhőmérőnk, onnan tudjuk, hogy mikor jó, amikor az apró, gyorsan pukkanó buborékok helyett lusta, nagy buborékok jelennek meg. Ha hideg vízbe cseppentünk belőle, kemény golyót formál. Ekkor elektromos habverővel elkezdem keverni a zselatint és lassan ráöntöm a szirupot. Keverjük kitartóan, 8-10 perc mindenképp kell neki amíg a térfogata megsokszorozódik és kihűl. Nyúlós masszát kapunk.

Forrás: Táfelspicc

Ezután a tálcára borítom,

Forrás: Táfelspicc

és elterítem, lehetőleg egyenletesen.

Forrás: Táfelspicc

Legalább 2 órán át hagyom hűlni (nem kell hűtőbe tenni), de egy éjszakán át a legjobb. Ollóval vagy pizzaszeletelővel a legegyszerűbb vágni. A kockákat a porcukros-keményítős keverékbe forgatom. Dobozban, befőttesüvegben hetekig eláll, ilyenkor tehetünk mellé pár szem csillagánizst, szegfűszeget esetleg kardamomot, aminek fokozatosan átveszi az ízét.

Receptek:

Pillecukor tojásfehérjével

Pillecukor csokoládéban

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről