Elkészítési idő: nettó másfél óra, bruttó 1 nap
Hozzávalók:
a tésztához:
a töltéshez, mázhoz:
A tésztához összegyúrom a hozzávalókat, mint amikor omlós tésztát készítek. Nem szabad sokáig gyúrni, különben "leég", vagyis a kezünk melegétől megolvad a vaj, nehezen áll össze a tészta, sütéskor pedig szétesik az egész, gyorsan kell vele dolgozni. Műanyag fóliába csomagolva egy órát hagyom a hűtőben pihenni, utána könnyebb vele dolgozni, és sütés közben nem folyik ki belőle a vaj.
Pihentetés után kinyújtom enyhén lisztezett felületen, és ez az a pillanat, amikor meg lehet utálni az omlós tészta készítését. Kicsit reped, kicsit szakad, de kitartónak kell lenni, nyújtás közben igazgatni, mert nagyon megéri végül. Amikor fél centi vastag, köröket szúrok ki belőle, 175 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 8-10 perc alatt világosra sütöm. A hulladék, kiszúrás után maradt tésztát összegyúrom, 20 percet pihentetem, majd újra kinyújtom, és köröket szaggatok.
A lapokat a tepsiben hagyom kihűlni, mert amikor még meleg, könnyen deformálódik. Ezután fogok egy korongot, megkenem sok lekvárral, majd ráragasztok egy másikat. Mikor az összeset megtöltöttem, gőz felett megolvasztom a csokoládét. Ha túl sűrű, óvatosan kevés olajat keverek bele, így könnyebb dolgozni vele. Fogok egy islert, belemártom a csokoládéba a talpáig, óvatosan lerázom róla a felesleget és tálcán hagyom megdermedni.
Másnap, vagy inkább harmadnap érdemes fogyasztani, akkor már finoman megpuhul, és összeérnek az ízek. Komoly függőséget okoz.