Elkészítési idő: nettó 15 perc, bruttó 1 óra
Alapanyagok:
A tésztához:
A töltelékhez:
A tésztához előbb a lisztet a hideg vajjal, sóval és a cukorral összemorzsolom, majd a vízzel tésztát gyúrok belőle. Egy 22 cm-es formához mérve annál kicsit nagyobb átmérőjű körré nyújtom, és a tésztalapot beteszem a hűtőbe. A sütőt előmelegítem 200 fokra.
A körtét meghámozom, negyedelem, a magházat eltávolítom. A sütőformában a tűzhelyen felolvasztom a vajat, hozzáadom a cukrot, és közepes lángon hagyom, hogy lassan megolvadjon. (Ha nincs olyan sütőformám, amelyik bírja a tűzhelyet, ezt a lépést serpenyőben végzem, és aztán öntöm át a karamellizált körtét a sütőformába.) Belerakosgatom a körtecikkeket, és megbarnítom a karamellben. Ráborítom a tésztát, a kilógó részeket begyűrögetem, majd beteszem a sütőbe. 20 percig sütöm, majd a lángot 160 fokra mérsékelem, és további 20 percig sütöm.
Kicsit hagyom hűlni, majd egy nagy tányért fektetek fejjel lefelé a tortára, és egy határozott mozdulattal kiborítom, vigyázva, hogy az esetlegesen kiömlő forró körtelé ne égessen meg. Langyosan tálalom, esetleg vaníliafagylaltot is adok hozzá.