Elkészítési idő: nettó 40 perc, bruttó 2 óra
Hozzávalók:
Umbriai ínyencség, eredeti neve torta cerretana di Natale, vagyis őshazájában tortának tekintik, noha nem az. Igaz, nem is bejgli, viszont mégiscsak egy tekercsforma sütemény, amit karácsonykor készítenek, és van benne minden földi jó. Receptje Cerreto di Spoletóból, egy Spoleto és Norcia közötti, festői fekvésű kis faluból való, ezért "cerretana". Viszont a "cerretano, cerretana" szó azt is jelenti, hogy sarlatán; elvileg a nemzetközi "charlatan" szó is ebből származik. Cerretónak egyébként alig több mint ezer lakosa van, nyilván valamennyien sarlatánok, La Cantina nevű étterme ettől függetlenül jó hírnévnek örvend.
Tálba tesszük a mazsolát, az apróra vagdalt fügét és cukrozott gyümölcsöt, meglocsoljuk a vinsantóval, összekeverjük és állni hagyjuk, időnként újra meg újra megkeverve. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját fehéredésig keverjük két evőkanál cukorral, a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk. Felolvasztjuk (de nem melegítjük föl) a vajat. Gyúródeszkára szórjuk a lisztet, közepén mélyedést alakítunk ki, a vajat beleöntjük, összedolgozzuk a tojássárgájával és a tojáshabbal, majd sima, egynemű tésztává gyúrjuk, közben egy-egy kevés langyos tejet hozzáadva.
Ha kész, konyharuhával letakarva egy órára félretesszük.
Közben elkészítjük a tölteléket. Meghámozzuk, kimagozzuk és vékony szeletekre vágjuk az almát, lerakjuk egy másik tálba, meglocsoljuk a citromlével, meghintjük a maradék cukorral, rászórjuk a az aprított mandulát és dióbelet, a forgácsokra vágott csokoládét, a fenyőmagot és az ánizsmagot, meghintjük a fahéjjal és a szerecsendióval. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett mazsola-füge keveréket és igen alaposan összekeverjük. Vékony, négyszögletes lappá nyújtjuk a tésztát, elterítjük rajta a tölteléket úgy, hogy a tészta szélein körben két centis sáv szabadon maradjon. Feltekerjük és száznyolcvan fokon körülbelül ötvenöt perc alatt készre sütjük.