Halászlé
A halaknál rávághatnánk, hogy valami könnyű fehér, a kérdezettek szerint viszont a halászlé ízes, paprikás, fűszeres leve miatt nem kell leragadnunk ennél a sztereotípiánál. A kadarka közös pont, mindhárman szívből ajánlják - Jahni szerint a világ legszebb kadarkája dukál az ünnepen -, de próbálkozhatnak kékfrankossal, sillerrel vagy rozéval is. Természetesen a fehérbort sem szabad kizárni, Cuki szerint egy savasabb, testesebb balatoni rizling is jó választás.
Amit ajánlanak: Heimann Kadarka 2012, Kislaki Bormanufaktúra (Légli Géza) Rosé 2013
Rántott ponty
Mivel a rántott ponty egy nehezebb étel, a könnyed fehéreket sem ennél a fogásnál érdemes bontani. Cuki szerint a rántott halhoz fiataloknak könnyű cserszegit adna, választana száraz zétát, rizlinget is, de a sárgamuskotály gondolatára a nyál is összefut a szájában. Rocskár szerint a köret meghatározó, de alapvetően friss fehéret, míg Jahni egy laza vöröset vagy Chablis-t (ezt például) választana mellé.
Amit ajánlanak: Etyeki Kúria Királyleányka 2012, Royal Tokaji Sárgamuskotály 2012, Jásdi Cserszegi Fűszeres 2012
Rántott ponty receptünket itt találják
Rácponty
Zsíros ponty, szalonna, zöldségek, tejföl, a tetején esetleg sajt. Egy ilyen viszonylag nehéz ételnél, ahogyan a halászlénél is, a rizlingektől a könnyebb vörösekig terjed a skála.
Amit ajánlanak: Vylyan Bogyólé 2012, Evowine Turán 2011, Dobogó Tokaji Furmint 2011
Rácponty receptünket itt találják
Székely vagy töltött káposzta
Fűszeres, paprikás, kissé zsíros étel, ami karácsony környékén rendre ott van az asztalokon. Mindhárom megkérdezett fehéret, ezen belül is olaszrizlinget választana, vagy valami könnyű savú bort ajánlanak, ami kiegyensúlyozza ezt a zsíros, kicsit savas, fűszeres fogást.
Ami ajánlanak: Jásdi Ranolder fehér 2006, Györgykovács Olaszrizgling 2009, Konyári Chardonnay 2013, Légli Banyászó Olaszrizling 2011, Szeremley Kéknyelű 2009
Receptünket itt találják
Pulykasült
A pulyka nem a legkarakteresebb hús, lényegében a töltelék és fűszerezés adja meg az ízét. Egy karácsonyi pulykasült (mondjuk gesztenyével töltve) fehéret és vöröset is elbír, rizlingtől a fűszeresebb kékfrankosig vagy egy könnyebb pinot noir-ig.
Amit ajánlanak: Frittmann Ezerjó fahordós 2011, Konyári Jánoshegyi Kékfrankos 2009
Narancsos-diós kacsa
Csajos ételhez csajos bort, mondta Cuki, ehhez az ételhez szerinte egy jó merlot illene a legjobban. A Kistücsök a kései szüretelésű borokra voksol, Rocskár László sommelier szerint 15-50 gramm maradék cukor közötti, félszáraz fehér borok közül érdemes választani (a Somló-Tokaj-Badacsony tengelyről), Jahni László séf pedig mindenképpen tokajit, száraz szamorodnit adna hozzá.
Amit ajánlanak: Figula III 2011, Tokaji Szamorodni (száraz), Laposa Príma 2011
Mákos guba
A mákos gubában a mák kesernyés ízét feledteti a tej és a méz, egy jó mákos guba viszont nem émelyítően édes. Ezért fér meg mellette egy mézes, gyümölcsös aszú vagy egy édes cuvée.
Amit ajánlanak: Royal Tokaj Áts Cuvée 2011
Bejglik
A bejgli is sokféle lehet, szilvás, marcipános vagy gesztenyés, mi most a két hagyományos fajtával, a dióssal és a mákossal foglalkozunk. Mindkettőre igaz, hogy édes és tömény, kevés is elég belőle, ez pedig meghatározza, hogy milyen bort válasszunk hozzájuk.
Desszert mellé desszertbor jár, viszont nem szükséges, hogy egy alapvetően édes ízt megfejeljünk egy még édesebb borral, mivel ez egy kiadós karácsonyi vacsora után cukorsokkot okozhat. A diós bejglihez. Jahni László száraz szamorodnit, Cuki hárslevelűt vagy kövérszőlőt, Rocskár viszont inkább párlatot ajánl mellé.
Amit ajánlanak: Zimek Birskörte párlat, Demeter Tokaji Cuvée 2012
A mákos bejgli az édesség mellett kicsit kesernyés, ezért Cuki és Jahni szerint is gyümölcsös vörösbor illik hozzá. A sommelier viszont egy gyümölcsös hungarikumot választana.
Amit ajánlanak: Pannonhalmi Pinot Noir 2012, Bott Frigyes Pinot Noir 2012, Unicum Szilva
Bejgli receptjeinket itt találják