Hova menjünk szenteste, ha otthon nincs mit enni?

étterem, karácsony
Vágólapra másolva!
Hiába a legbevállalósabb otthoni menü, a legnagyobb műgonddal posírozott pangáziuszfilé, van, aki inkább étteremben fogyasztaná el az ünnepi vacsorát. Segítünk, merre érdemes keresni vagy asztalt foglalni. 
Vágólapra másolva!

Mondjuk akik már tavaly is ezen a pályán mozogtak, azok lehet, hogy egy kicsit idegesek lesznek most, mert 2013-ban minimális eltérésekkel, de pontosan ugyanazok a helyek kínálnak szenteste vacsorát, mint tavaly. Noha a szentestei menüknél általában teljesen fölösleges életünk nagy dealjét keresni, egyáltalán nem olyan evidens, hogy mindenhol túlárazott menüket adnak, mint azt elsőre gondolnánk.

Szusi és curry nincs

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a karácsony egy vallási ünnep, így aki történetesen nagyon mást követ, nem feltétlenül fog karácsonyozni. Attól még nincsenek nyitva sem, Budapesten legalábbis nem sokan.

Akik mégis nyitva vannak 24-én, bár külön ültetett menüvel nem készülnek.:

Onyx és szállodák

Aki ünnepibb és drágább helyre vágyik, ahova érdemes foglalni, a következő helyek között válogathat.

Onyx
Asztalfoglalás

Ár: 195 euró/fő
A vacsorához alkalmi öltözéket kér az étterem.
A vacsora este hétkor kezdődik, kérik a vendégeket a pontos érkezésre.

A Bocuse d’Or-on első magyarként kijutó Széll Tamás étterme halhangsúlyos menüvel várja a vendégeket. A közel 200 eurós fejenkénti árban az ásványvízfogyasztás és a szervizdíj is benne foglaltatik.

A menü:

  • Aperitif
  • Amuse Bouche
  • Tonhal, retek, tejföl; kagyló, tápióka, koriander; magyar tokhal kaviár, lágy karfiolkrém, téli zöldségek. Bor: Teraszok Olaszrizling 2012 (Bakó Ambrus)
  • Tőkehal brióssal sütve, algás zöld tea. Bor: Sauvignon Blanc Zieregg Grosse Lage 2011 (Weingut Tement)
  • Füstölt kacsamájszeletek, sütőtök, tökmagos kalács. Bor: Furmint-Hárslevelű 2008 (Bott)
  • Halleves, homár, házi túróval töltött tészta. Bor: Prior 2012
  • Őz, gombás tószt, parmezán. Bor: Bock Cuvée 2006
  • Citromvariációk, mákropogós, Édesburgonya, csokoládé, gesztenyeméz. Bor: 6 puttonyos Tokaji Aszú 2006 (Királyudvar pincészet)

ARAZ

Ár: 7990 Ft/fő
Asztalfoglalás: +36 1-815-1100 / araz@araz.hu
16:00-21:30

  • Pohár Prosecco
  • Lazactortácska tejföltextúrával. Bor: Gál Viognier 2007
  • Ponty-harcsa halászlé gyufatésztával. Bor: Dúzsi Kadarka 2011
  • Harcsafilé édesburgonya-roláddal és gesztenyeraguval. Bor: Takler Kékfrankos 2009
  • Csokoládés sütőtökfelfújt szarvasgombás fagylalttal. Bor: Bujdosó Sirocco 2008

Peppers!

Ára: 9500 Ft/fő (14 éves kor alatt 4700 Ft, 6 éves kor alatt ingyenes)
18–22 h

A Peppers!-t általában azért szokás jegyezni a főváros gasztrotérképén, mert az egyik olyan ritka hely, ahol kifejezetten jó minőségű a hétvégi svédasztalos brunchszolgáltatás. A karácsonyi menüt is így képzelték el.

A menü:

  • Hideg előételek és saláták frissen készítve a büféasztalon
  • Párolt királyrák koktélmártással és friss salátákkal
  • Füstölt halkülönlegességek, mint lazac, pisztráng és borsos makréla
  • Libamáj terrine, karácsonyi pástétomok és füstölt kacsamell
  • Olasz, spanyol és hazai szalámik és sonkák fügével és dinnyével
  • Frissen készült melegételek a látványkonyhából
  • Húsleves házias daragaluskával
  • Bélszínérmék Rossini módra
  • Ropogós kacsacomb
  • Borjúérmék citromos Kapri mártással
  • Rántott fogas tartármártással
  • Fűszeres báránygerinc erdei gombával
  • Pirított burgonya
  • Párolt almás vörös káposzta
  • Karácsonyi pulykasült hagyományos töltelékkel, pecsenyelével és áfonyakompóttal
  • Egészben sült bélszín borsmártással
  • Csokoládés felfújt, tiramisu, gesztenyepüré tejszínhabbal, karamellpuding,
  • hagyományos hazai és mediterrán karácsonyi sütemények, diós-mákos bejgli, croquet-en-bouche, friss gyümölcsök és kókuszos piskóta
  • csokoládé fondüvel

Icon étterem
Ár: 8690 Ft/fő
Asztalfoglalás: +36 1 889-6757

A Várban, a Hilton aljában található Icon szintén svédasztalos menüvel várja a vendégeket, az árak a szervizdíjat tartalmazzák.

  • Füstölt halízelítő wasabihabbal
  • Rákkoktél
  • Vadszárnyasból készült galantin
  • Pácolt csirkemell körtepürével
  • Libamájpástétom tokajis áfonyapürével
  • Hátszínszelet mustármártással
  • Rákhúsból és csirkéből készült saláta
  • Tenger gyümölcsei saláta
  • Kerti saláták 3-féle dresszinggel
  • Sajtízelítő
  • Szeletelt gyümölcsök
  • Gyümölcs Jardinette

Boscolo New York cafe

Ár: 18 000 Ft. Az első menühöz 7000, a másodikhoz 7500 Ft a borszortiment, de ez opcionális, és lehet tételenként is fogyasztani.

Asztalfoglalás

A Boscolo zászlóshajójának számító Salon (amely az idén a Gault Millau-tól különdíjat is kapott) 24-én zárva, a New York kávéházban viszont kétféle menüvel is szolgálnak.

Menü I.:

  • Füstölt pisztráng kecskesajttal és céklával
  • Kacsaleves maceszgombóccal
  • Borjúszűz almapürével és fondant burgonyával
  • Mákmousse házi szilvalekvárral

Borok:

  • Budai Chardonnay- Nyakas Pince
  • Prémium Kadarka - Jekl Béla és Flóra
  • 4 Puttonyos Aszú - Andrássy Pince 2006

Menü II.:

  • Libamájpástétom, forralt bor zselével és vaníliás körtével
  • Halászlé, haltej derelyével
  • Rózsaszín kacsamell párolt káposztával és sült nudlival
  • Gesztenyehab, csokiropogóssal és meggycoulies-vel

Borok:

  • Magita Cuvée - Béres Pince 2008
  • La Vida Merlot - Vida Családi Birtok 2007
  • 4 Puttonyos Aszú - Oremus Pince 2006
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!