Elkészítési idő: nettó 10 perc, bruttó 20 perc
Alapanyagok:
Ha sikerül mandulaliszthez jutniuk, akkor a marcipánkészítés 10 perc. Ha nem ilyen szerencsések, akkor az egész mandulát darálják le. Akik ennél szerencsétlenebbek (mint mi), azok vegyenek szeletelt mandulát, azt nagyon könnyű klopfolóval finomra törni, bár sosem lesz olyan apró, lisztszerű, mint a másik kettő. Emiatt a mi marcipánmasszánk darabos, a fenti két opció viszont sima marcipánhoz vezet.
A cukor felét hozzáadom a mandulához, a másik feléből és a vízből szirupot főzök. A száraz részhez fokozatosan adagolom a folyadékot, alaposan addig keverem-gyúrom a masszát, amíg sima, egynemű lesz. Előfordulhat, hogy a mandula nem tud ennyi szirupot felvenni (egyre ragacsosabb, folyósabb lesz), ezért érdemes pár dekával több mandulát darálni, hogy a ragacsot meg tudják menteni. A tömör, mégis formázható massza lesz jó, de persze kinek-mi tetszik.
Ízesíthetik 1 szem keserűmandulával (ezt a mandulához kell darálni), narancs- vagy rózsavízzel, gyömbérrel, egy kis kakaóval, vagy készíthetik eleve 30-70%-os arányban barackmagból és mandulából, 50-50%-ban hámozott és hámozatlan mandulából, úgy kicsit kesernyésebb lesz. Ezt a marcipánmasszát krémekbe, piskótákba, tortába töltve érdemes használni, vagy a belőle formázott golyókat kakaóba, csokoládéba mártani. Szorosan lefóliázva, száraz helyen pár hétig eláll, de nagy melegben érdemes hűtőbe tenni.
Az iparilag, hengerek között készült díszítőmarcipán 1-3 arányban tartalmaz mandulát és cukrot ami nyújtható, formázható, teljesen egynemű és torták burkolására alkalmas. Ebből a fajtából készítenek mindenféle figurát, virágot, kisautót, kutyát, macskát, mi a klasszikus rózsát próbáltuk:
Egy fél körömnyi marcipánból hosszúkás hengerkét formázok.
Erre jönnek a szirmok, ugyanannyi masszából, ovális lappá nyomkodva.
A középső hengerkére teszem az első két szirmot.
Tovább rakosgatom sorban a szirmokat, ahogy szélesedik a rózsa, egyre nagyobbakkal, úgy, hogy az egyik szirom felétől a másik feléig érjen.
Az aljáról lecsippentem a felesleget, és készen van a tortadísz.