Az almát és a körtét senkinek nem kell bemutatni, a legalapvetőbb hazai gyümölcsök, amelyek szerencsére télen is elérhetőek a zöldségesstandok állandó banán-narancs tengelye mellett. Két nagyon színes alapanyag, amelyekből kiváló levesek, köretek, hideg és meleg saláták lehetnek anélkül, hogy pépes édességgé változtatnák a fogásokat.
Sültek és saláták
Az alma céklával lassan klasszikus téli páros, mivel a cékla karakteres földességét tökéletesen kiegyensúlyozza az alma édessége és savassága, magyarul kétpofára lehet őket együtt zabálni, olyan jók. A frissen lereszelt és összekevert alma-céklasaláta egyel szofisztikáltabb változata kéksajttal, mustáros öntettel és kesernyés radicchióval egészül ki.
Az almás-édesköményes saláta elsőre pont olyan lehetne, amit nem akarunk megenni: egy édes saláta, brrr. Az endívia (vagy cikória) viszont éppen annyira kesernyés, hogy egy izgalmas, friss végeredmény kerekedjen belőle.
A fűszeres sült körte vajtökkel köretnek vagy önmagában meleg salátának is szuper, rettentő egyszerű, viszont annál izgalmasabb, olcsó, téli fogás.
Levesek
A gyümölcsök cukortartalma miatt olyan más alapanyagokat érdemes választani, amelyeket jól kiegészít ez az édesség és amit nem tud ledominálni. Ilyen például egy zsályás, diós almaleves kevés zellerrel.
A fűszeres, sós karakterű ételekhez, krémlevesekhez ne a parfümös, sziruposan édes Vilmos, hanem inkább a barna héjú Bosc vagy Alexander körtét válasszák, így lesz körtés, de nem pedig egy bébiétel a levesük.
Pürék és miegymás
A fehérrépa (vagyis petrezselyem gyökér, gyökér, zöldség, sok néven fut) az a zöldség, amit minden gyerek (és nem gyerek) kitúr a levesből a tányér szélére, mert csak az íze kell a levesbe, a testét csak úgy, érzelmek nélkül elhajítjuk. Körtével és vajjal viszont a legzseniálisabb pürét belőle készíteni, amivel ráadásul kiválthatjuk a megszokott krumplipürét is.
A vörösboros marhanyakat almás gremolatával dobtuk fel, vagyis petrezselymes, citromos, olívaolajas fűszerkeverékkel frissítettük fel. Végül készítettünk egy fűszeres, boros, diós, hagyományos zsidó almakrémet, érdemes ezt is kipróbálni.
A képeken látható ételek receptjei a hajtás után.
További almás receptjeink:
Körtés receptjeink: