Tálaláshoz
A római saláta leveleinek formája és kialakítása ideálissá teszi arra, hogy egyszerűen belerakjuk az ételt. A növényből megmaradó, kevésbé jó formákat a töltelékbe darabolhatjuk, ahogy mi is tettünk ezzel a füstölt pisztrángos előétellel.
Pisztrángos saláta
Elkészítési idő: 5 perc
Alapanyagok:
A salátát leveleire szedem, a nagyobb szebbeket félrerakom. A maradékot összetépkedem, elkeverem a többi alapanyaggal és a szép levelekre halmozom. Sózom, borsozom, ecettel és olajjal locsolom meg.
Levesnek
Amikor már megőrül valaki a diéta közben a sok hideg salátától, egy ehhez hasonló gyors levest nyugodtan főzhet, talán még a családtagoknál is átmegy a recept.
Zöldborsóleves mentával és salátával
Elkészítési idő: 20 perc
Alapanyagok:
A hagymákat az olajon üvegesre párolom. Hozzáadom a borsót, a saláta apróra tépkedett leveleit, felöntöm az alaplével és felforralom. Hozzáadom a mentát, sózom, borsozom, tálalom.
Pürének, pesztónak
A salátára a legkevésbé úgy gondolunk, mint húsokat körítő püré, pedig kesernyés ízével lazachoz, csirkéhez nagyon jól illik. A receptben tárkonnyal és dióval készítettük el.
Salátapüré dióval
Elkészítési idő: 10 perc
Alapanyagok:
Az alapanyagokat egy mozsárban pépesre dolgozom. Édes karakterű húsok, halak, füstölt halak mellé, vagy akár tésztára, kenyérre is kenhető krém.