Egy hétre és két főre számoltunk, és egy szinte azonos, de a növényi fehérjék, hüvelyesek, magas fehérjetartalmú növényi alapú ételek helyett olcsó (nem szabadtartott, nem vad) húst, illetve egy hús helyett halat tartalmazó étrend költségeivel hasonlítottuk össze. (A makrobiotikus étrendet most mellőztük, annak költségei a változó szereplők ellenére a vegával egyeznek meg.)
Makrobiotikus sorozatunk előző részei:
Az alapétrend, amelybe beilleszthetők a három különböző fehérjeforrás alapanyagai. Kifejezetten jó minőségű, de nem bioétrendre törekedtünk:
mélyalmos tojás 10 db 489 FtA vega kiegészítés
lencse 1/2 kg: 338 Ft
csicseriborsó 1/4 kg: 399 Ft
zöldbab 1 kg: 478 Ft
fagyasztott csemegekukorica 250 g: 398 Ft
brokkoli 1/2 kg: 299 Ft
spenót 2 kg: 1200 Ft
újkrumpli 2 kg: 389 Ft
TOTAL: 3501 Ft
A húsos kiegészítés
brojlercsirke 2 egész (kb. 3 kg): 2427 Ft
sertéstarja 1 kg: 1098 Ft
marhagulyáshús 1 kg: 2748 Ft
gyorsérlelt, gyorspácolt bacon 200 g: 739 Ft
TOTAL: 7012 Ft
A halas kiegészítés
ponty 3 kg: 5397 Ft
hekktörzs 1 kg: 1199 Ft
harcsafilé 1 kg: 3299 Ft
olajos szardínia 2 doboz 240 g: 618 Ft
TOTAL: 10 513 Ft
A végeredmény:
A húshoz képest feleannyiba kerülő növényi fehérjék ára egy teljes étrendben is erőteljesen érvényesül, és érdekes tanulság, hogy egy hallal kombinált, de elsősorban növényekre és tejtermékekre épülő étrendet nyugodtan ki lehet hozni a húsos étrend árából.