Elkészítési idő: nettó 30 perc, bruttó 2 óra
Alapanyagok:
1 kg padlizsán
2,5 dl olívaolaj
1 nagy fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem finomra vágva (vagy menta)
2 gerezd fokhagyma finomra vágva
1 kg darált birkahús
1 evőkanál őrölt fahéj
1/2 evőkanál száraz oregánó
1 babérlevél
1/2 kg paradicsom
1/2 kg meghámozott, finomra szeletelt burgonya
A besamelhez:
10 dkg vaj
10 dkg liszt
1 liter tej (mi kecskével készítettük, nagyon jó lett)
1 csipet frissen őrölt szerecsendió
A padlizsánt fél centis szeletekre vágom, besózom, egy órát állni hagyom. Utána a sütőben rácson, 150 fokon puhára sütöm.
A burgonyát olajban ropogósra sütöm.
A hagymákat az olajon üvegesre párolom, hozzáadom a darált húst, átsütöm. Fahéjjal, oregánóval, petrezselyemmel fűszerezem.
Egy tűzálló tálba lerakom a padlizsánszeletek felét, rárakom a krumplit, a húst, beborítom a felszeletelt paradicsomokkal, még egy szelet padlizsánt rakok rá.
Elkészítem a besamelt:
A vajat felolvasztom, és elkeverem benne a lisztet. Alacsony lángon fokozatosan hozzáadom a tejet, beledobom a babérlevelet, és csomómentesre kevergetve lágy krémet főzök belőle. Sózom, szerecsendióval ízesítem és a tálba lerakott rétegekre öntöm.
150 fokos sütőben egy óra alatt készre sütöm, és ott hagyom langyosra hűlni.