A T/1705. számú törvényjavaslat szerint megszűnik az alkoholtermékek adójának differenciálása, de változik a házi pálinkafőzés eddig elég megengedő szabályozása is. Az alkoholoknál megszűnik a differenciált adómérték, így valamennyi kategóriára egységesen 333.385 Ft/AHL adóösszeg érvényes. Kivételt csupán a kedvezményes adómértékkel bér- és magánfőzött pálinka jelent.
Új adónem is megjelenik: népegészségügyi termékadó (neta) sújtja az alkoholtermékeket. Mentességet csupán a tiszta gyümölcspárlatok, valamint az adalékanyagot nem tartalmazó, legalább hét gyógynövényből készült szeszesitalok élveznek. Ez alapján biztos, hogy megdrágulnak a kommersz italok, így árban közelebb kerül a minőségi pálinkákhoz, így a neta közvetve fellendítheti azok forgalmát.
A népegészségügyi termékadó az alkoholtartalom függvényében a következőképpen alakulhat:
1,2 tf% < alkoholtartalom ≥ 5,0 tf% 20 Ft/liter termékadó
5,0 tf% < alkoholtartalom ≥ 15,0 tf% 100 Ft/liter termékadó
15,0 tf% < alkoholtartalom ≥ 25,0 tf% 300 Ft/liter termékadó
25,0 tf% < alkoholtartalom ≥ 35,0 tf% 500 Ft/liter termékadó
35,0 tf% < alkoholtartalom ≥ 45,0 tf% 700 Ft/liter termékadó
45 tf% < alkoholtartalom 900 Ft/liter termékadó
Eddig az a személy minősült a magánfőzőnek, aki saját tulajdonú gyümölcsből állított elő párlatot. Ez megváltozik, 2015-től magánfőzést csak olyan végezhet, aki gyümölcstermesztő. A magánfőzésben lepárlás évi mennyisége évi 200 liter tiszta szeszről 50 literre csökken.
A házi pálinkafőzés földrajzi helye szerinti önkormányzatot illeti a magánfőzést terhelő évi 1000 fortint adó. Az eddigiekhez képest újabb negatív változás, hogy a már meglevő lepárló készülék tulajdonosára bejelentési kötelesség vonatkozik, amelyet január 15-ig meg kell tenni. Az újonnan beszerzett eszközt is 15 napon belül regisztráltatni kell a helyi önkormányzatnál. Az erre vonatkozó bejelentést 2015. január 15-ég kell megtenni. Az otthon főzött pálinka utáni adóbevallási kötelezettséget a tárgyévet követő év első hónapjának tizenötödik napjáig szükséges teljesíteni.
A bérfőzés sem marad a régiben: megszűnnek az adómentességre vonatkozó szabályok, vagyis ismét életbe a bérfőzési szeszadó. Ennek mértéke évi 50 liter pálinkáig 1670 Ft/hlf. Aki túllépi a kedvezményes keretet, annak a párlat után 3333,85 Ft/hlf összegű adóval kell számolnia.