Megint szülinap volt az oviban: „Én a törpe lábujját kaptam”, mondja a fiam. „És finom volt?” - teszem fel a láthatóan teljesen érdektelen kérdést. „Ühüm.”- bólogat illedelmesen. „Meg is etted?” - faggatom tovább. „Nem.” - zárja le a témát a kiscsoportos és dúdolja tovább a boldog szülinapot dallamát.
Teljesen mindegy, milyen a torta, senkit nem érdekel, finom-e, a lényeg a szertartás, hogy van rajta gyertya, tűzijáték, és vonat vagy törpe alakú. Engem viszont a gyakran ehetetlenül édes, mű ízű formatortáktól és giccses, gejl cukrászdai süteményektől a hideg kiráz. Egy torta legyen kerek, legyenek benne rétegek, azok között igazi anyagokból, valódi ízekből készült krém, rajta bevonat, a tetején lehetőleg minél kevesebb dísz. Mindenekfelett: legyen finom. Ettől még azonban egyáltalán nem kell bonyolultnak lennie: egy tészta, egy krém, néhány mozdulat.
Rengeteg bonyolult tortát sütöttem és millió cukrászblogot és könyvet olvastam végig, mire rájöttem, hogy az ideális tortalap valójában nem a piskóta. Amerikai, angol oldalak és szakirodalmak erre már rég rájöttek, de nem hittem nekik, míg ki nem próbáltam. Az egyszerű kevert tészta, - amelyhez a muffinalaphoz hasonlóan egyetlen tál és egy fakanál szükséges - sokkal jobban tartja a formáját, szebben szeletelhető, így szabályosabbak maradnak a rétegek.
A kiszáradástól vagy keményedéstől pedig egy remek hozzávaló védi meg ezt a tésztát: az író. Mostanában csak nagy hipermarketek hűtőiben látni ezt a savanyú tejterméket, amely a vaj köpülése után megmaradt, a tejnél hígabb folyadék, az amerikai sütemény receptek rengeteget alkalmazzák. Ha nem találnak, fele-fele arányban kevert tejjel és joghurttal helyettesíthetik.
Bemutatjuk a legegyszerűbb, de még a fent meghatározott tortakategóriába illő, mégis finom házi születésnapi torta elkészítésének lépéseit. Ez alapján akkor is nekiállhat, ha még sosem sütött tortát és ez idáig az atomfizikához hasonló nehézségi szintre helyezte ezt a tudományt.
Alapanyagok:
Kakaós:
A lisztből 50 grammot nem cukrozott kakaóporra cserélek, minden másban ugyanúgy járok el, mint az alaptorta sütésénél.
Mákos, diós, mandulás, kókuszos:
A liszt felét darált mákra, dióra, mandulára vagy kókuszreszelékre cserélem, minden másban ugyanúgy járok el.
Lépések
A sütőt előmelegítem 180 fokra. A száraz és a nedves hozzávalókat külön tálban mérem ki, lehetőleg grammra pontosan. A lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót egy nagy tálban összekeverem. A lágy vajat habosra keverem a cukorral. Hozzáadom a vanília magjait vagy a kivonatot. Belekeverem a tojásokat, majd az írót is. Több részletben dolgozom össze a lisztes keverékkel. Mikor csomómentes, békén hagyom, nem keverem tovább, a kevert tésztát nem kell agyondolgozni, mert morzsálódni fog.
Egy 18 cm átmérőjű tortaformát kibélelek sütőpapírral. Ehhez körberajzolom a tortaforma alját, így pontosan hozzá illő méretű kört tudok kivágni a papírból. A tortaforma alját enyhén megvajazom, hogy rátapadjon a papír. Ha biztosra akarok menni, akkor egy, az oldalába illő csíkot is vágok a sütőpapírból, melyet a vajas formába tapasztok.
A kikevert tészta felét a formába öntöm, kb. 20 perc alatt megsütöm. Akkor van kész, mikor a közepébe szúrt tűt vagy fogpiszkálót tisztán húzom ki belőle. Pár percet hagyom hűlni, óvatosan kiborítom belőle a tésztát, melyet rácson vagy a sütőpapíron hagyok teljesen kihűlni. A maradék tésztát ugyanígy sütöm ki. Míg a lapok sülnek, elkészítem a csokoládé-vagy túrókrémet.
Mindkét tésztalapot kettévágom. Ehhez a kenyérvágó vagy más recés élű kés a legjobb eszköz. Előbb egyik kezemmel a lapot forgatva, körben enyhén bevágom a lap oldalát, majd a következő körben mélyebben, és így tovább, míg két egyenletes lapot nem kapok.
Négy csíkot vágok sütőpapírból, ezekkel kirakom annak a tányérnak a széleit, amelyre a tortát majd tenni szeretném. Erre helyezem a lapokat.
Csokoládés torta: a csokoládékrémet egyharmad-kétharmad arányban szétosztom, a kétharmadával megkenem mind a négy lapot, majd a maradékkal vonom be a tortát kívülről. Eltávolítom a sütőpapír csíkokat, így elvileg tiszta maradt a tányér a torta körül. Minimum egy órára behűtöm, mielőtt felvágnám.
Túrótorta: A túrókrémet három részre osztom, megkenem vele a lapokat, majd kívülről a mascarponéval vonom be. Minimum négy órára behűtöm, mielőtt felvágnám.
Csokoládékrém
A csokoládét a vajjal együtt gőz fölött felolvasztom, belekeverem a két tojást, alaposan eldolgozom, míg egynemű nem lesz. Beleszitálom a porcukrot, elkeverem.
Túrókrémes verzió
A jéghideg habtejszínből gépi habverővel kemény habot verek, a porcukrot félidőben adom hozzá. A kemény habot a túróval elkeverem. A zselatin lapokat hideg vízbe áztatom 5 percre. Alaposan kinyomkodom, majd néhány evőkanál vízzel kis lábosban kevergetve addig melegítem, míg folyékony nem lesz. A túróhoz keverem.
Ha a bevonat nem lesz szép
Lazán vállat vonok és válogatok az alábbi lehetőségek közül: