A Magyar Pékszövetség, amely a magyar sütőipar érdekképviseletét látja el, ötödik alkalommal rendezett országos termékversenyt. A Fővárosi Művelődési Házban május 21-én megkóstolhattunk néhányat a győztes termékek közül, beszélgettünk pár díjazott pékáru megalkotójával, és megtudtuk: a jó termék az, amit a vevő megvesz. Számba vettük a kitüntetettek főbb, meghatározó összetevőit, és leírtuk a teszteléskor tapasztalt személyes véleményünket is.
A védjegy a vásárló számára igyekszik megkönnyíteni a pékségek közötti eligazodást - mondta Lakatos Tibor, a Magyar Pékszövetség alelnöke. Azok a pékségek rendelkeznek a védjeggyel, melyek bizonyítani tudják, hogy magyar búzából készítik a termékeiket, magyar munkaerővel dolgoztatnak, és betartják a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait.
Ma körülbelül 500 pékségnek van védjegye, számukra egységes logót terveznek, sőt, egy pékségkereső portált is fejlesztettek, hogy segítségével a fogyasztó az egész országban megtalálhassa a program résztvevőit.
Az V. Pékáru Seregszemle több kategóriában fogadta a nevezéseket: Szent István-napi kenyér, reform-innovatív kenyér, töltött sütemény, egyéb sütemény. A győzteseket az alak, a héj, a bélzet, a szag és az íz vizsgálatával határozták meg - a három legjobbnak ítélt termék között nem állított fel rangsort az ötfős zsűri.
Háromféle kenyeret és a péksütemény kategória győzteseit sikerült megkóstolnunk:
A Pedró pékség tönkölyös kenyere háromféle búzalisztből, hosszú érésű kovászos eljárással, adalékanyag nélkül készült.
A Vela Kft. Tirpák rozskenyere rozs- és búzaliszttel sült, ugyancsak kovásszal és adalékanyag-mentesen. Egy átlagos kenyér, se a búza, se a rozs íze nem jellemző, a héj nem különösebben ropogós.
A Kurdy Família hevesi parasztkenyere lett a legjobb. Hosszú érlelésű kovásszal készült, adalékanyag-mentes kenyér, búza és rozsliszt felhasználásával sütötték. Ez a kenyér pont olyan, amilyet klasszikus magyar fehér kenyérnek hívunk: ropogós héjú, nagyon puha belű fehér kenyér, amely másnap is ugyanolyan puha maradt.
Az Európa Pék magvas durumrozs cipója, amely búzalisztből és durumrozslisztből készült, hétféle áztatott maggal.
A Pedró pékség sváb kenyere, amely kétféle rozslisztből, búzalisztből és kovászmaggal készült. A gyártó képviselője erről a kenyérről azt mesélte: mivel nagyon nagy százalékban tartalmaz rozslisztet, és rozskovásszal készül, nagy a vízfelvevő képessége, és sokáig puha marad. Így igaz,
még harmadnap is puha volt a kenyér,
amelyet hazavittünk. Igazi, erősen rozsízű, enyhén savanykás, kicsit édeskés rozscipó rendesen rusztikus héjjal.
A Kurdy Família tökmagos-zelleres rozskenyere: ebben a rozs-és búzaliszten túl tökmag és reszelt zellergumó is található, ugyancsak kovászmaggal készült.
Második fogás - Kemence Sütőipari Kft.: A leírás szerint élesztő nélküli, margarinnal készült leveles tésztával, belül krémsajttal, vajjal, kolbásszal, kaporral és friss bazsalikommal, medvehagymával készült.
A színpadias látványú sütemény állva-sétálva nehezen fogyasztható, pedig ez egy péksütemény esetében fontos lenne. A muffin formájú töltött leveles tészta tetején egy koktélparadicsom ül, rajta édeskés bevonat, ez ragasztja a süteményre. Először tehát ezt kell eltávolítani, ennek tetejéről leszedni a szárat, megenni, és csak ezek után haraphatunk bele a pékáruba.
Nem sajnálták belőle a tölteléket,
ezért mindenfelé szétkenődik az arcon evés közben, ettől függetlenül valóban tartalmas, bár nagyon-nagyon sós ízű. A medvehagyma nem szerencsés választás, hiszen ez egy olyan fűszernövény, amely tényleg csak frissen jó.
Kung-Fu Panda - Pedró Pékség: a leírás szerint margarinnal, tojással készül, a töltelék mogyoróból és karamellből áll. Egyáltalán nem rossz ötlet a mogyoró és a karamell együtt, de a sütemény tésztája olyan porhanyós, morzsálódó, és olyannyira sok a töltelékhez képest, hogy
a végeredmény egy igen száraz, egyhangú élmény.
A karamell inkább csak cukorízű, mogyoróból pedig csupán 1-2 törmelékdarabbal találkozunk.
Meggyes csokis párna - Európa Pék: a leírás szerint margarinnal, tojásporral, tejporral készül, tölteléke krémes meggy, fahéj, margarin és porcukor felhasználásával készül, felülete zsemlemorzsa.
A réteges péksütemény tésztacsíkjai között inkább cukros, mint csokis, ízében erősen margarinos krém érezhető. A meggy csak néhol, egy-egy centiméteren bukkan fel, és ott sem meggyízű, egyszerűen csak savanyú. A tetején nagyon sok morzsa található, ami elméletben jó ötlet lenne, ha a párna igazán puha lenne és szaftos, de sajnos annyira mégsem az, hogy morzsával kéne ellensúlyozni,
ezért szárazzá teszi a sütemény összhatását.
Tüzes Tallér - Kemence Sütőipari Kft.: a leírás szerint lisztből, sajtból, vajból, dióból, mandulából, tojással készül, és cayenne bors ízesíti.
Egy valódi egyéniséggel rendelkező étel ez, csak nem péksütemény, hanem egy nagyméretű keksz. Végre érezhető, hogy vajat használtak hozzá, az állag kellemesen omlós-ropogós, a magvak és a sajt íze remek együtt. A szélén körben található vastag réteg cayenne bors kissé tömény, szétéget nyelvet, torkot és gyomrot is, talán szerencsésebb lett volna belekeverni a tésztába. Kifejezetten felnőtteknek tervezték ezt a terméket.
„A cayenne bors teszi különlegessé, az olajos magvak laktatóvá. Még csak egy hónapja áruljuk, de nagyon népszerű. Mi mindent a vevőkön tesztelünk: az a jó, ami hamar elfogy.”
- árulta el a titkot a cég vezetője.
Házi pogácsa - Pedró Pékség Kft.: a leírás szerint tejjel, sajttal, túróval és vajjal készült. A gyártó képviselője kérdésünkre elmondta, hogy a pogácsát a környékbeli falvak háziasszonyainak kedvenc házi receptjeiből kiindulva fejlesztették ki, és kizárólag természetes alapanyagokat használnak hozzá. Szerintünk
ugyanaz a porhanyós tésztájú, morzsálódós, egyhangú, jellegtelen pogácsa, amit minden büfében kapni, meg lehet enni, de aztán el is lehet felejteni azonnal.
Pátkai pogi - Pedró Pékség Kft.: leveles tésztával és sütőmargarinnal készült, tej, tojáslé és tejföl is van benne. A termékkel kapcsolatban a pékség képviselője elmondta: 12 éve, a cég indulása óta ez az egyik legnépszerűbb termékük, nem volt kérdés tehát, hogy ezt nevezik a versenyre. Hosszú érleléssel készül, a tésztája legalább 6 órát tölt a hűtőben. Ez a pogácsa valamivel izgalmasabb, hiszen valóban leveles felépítésű, bár megint érthetetlen módon margarinnal készült, ez pedig erős bélyeget nyom az állagra, de főleg az ízre.
A tapasztalatokat összesítve a versenyben győztesként befutott kenyerek valóban jó minőségűek voltak, finomak és tartósak.
Remek, hogy nem használtak az elkészítésükhöz adalékanyagokat.
Hiányoltuk viszont a bátrabb kísérletezést és a játékot az állaggal, a puhasággal és a héj karakterével, nem beszélve az ízesítésben rejlő kihasználatlan lehetőségekről.
A péksüteményeknél nem értjük, miért tojásporral és tejporral készítik sok helyen a pékárukat a természetes alapanyagok helyett? Miért margarint használnak, mikor az nem tudja azt az állagot és ízt kihozni a tésztákból, amit a vaj igen?