A nagycsarnok különleges épületét 2013-ban a CNN Travel műsorában Európa legszebb piacának választotta, így nem véletlen, hogy Budapest egyik legkedveltebb turisztikai látványosságává nőtte ki magát.
A Váci utcából szinte özönlenek a sétálóutcában a matyóhimzéses-paprikás vásárfiától megcsömörlő külföldiek, akik előbb-utóbb éppen a csarnok boltívei alá érkeznek a kimerítő shopping után. A hűs épületbe belépve aztán szépen végigsétálnak a gyönyörű földszinten, a bátrabbak pedig a felsőbb szintekre is felmásznak körülnézni, no meg egy-egy jó lángos, vagy májas hurka kedvéért.
A legtöbben azonban nem merészkednek le a piactér alagsorába, nem is sejtve, hogy itt vannak a legjobb halasok, a vadhúst és savanyúságot áruló kiváló kalmárok. Mostantól pedig a Hungarikum utca is.
Az alagsor viszonylagos kihasználatlansága miatt változásra volt szükség, az üzemeltetők valahogy szerették volna elérni, ha a lenti részt is több turista láthatná, miközben a külföldiek is belekóstolhatnak a magyar gasztrokultúrába.
A hungarikumok bemutatásával a turisták megismerik Magyarország kulturális, gasztronómiai hagyományait - mondta az Hungarikum utca megnyitóján Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, majd hamarosan sétára invitálta a megjelenteket. A séta közben Kiss Levente, A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatóságnak kereskedelmi igazgatója kérdésünkre elmondta: tavasztól-őszig megközelítőleg 25 ezer ember fordul meg naponta a csarnokban, a látogatók 60-65 százaléka külföldi.
Az év fennmaradó részében ez az arány megfordul, olyankor a csarnok vendégeinek 80-85 százaléka magyar - a hidegebb évszakokban természetesen kevesebb is a napi látogató. Kiss Levente szerint az elsődleges cél az, hogy a turisták az alagsorban is körülnézzenek, ismerkedjenek a kiváló magyar termékekkel.
Az alagsorban kialakított látványos vitrinekben helyet kapott a kalocsai és a szegedi paprika, a gyulai és a csabai kolbász, a Herz és a Pick szalámi, az akácméz, a tihanyi levendula termékek, a tokaji aszú, a libamáj, a szikvíz, a kalocsai hímzés, a Rubik kocka, a Zsolnay porcelán, a makói hagyma, a Béres csepp, a pálinka és az Unicum.
Az alagsor egyik feljáratánál pedig egy „Gömböcsimogatót” is kialakítottak. Magyarországon csak itt lehet megismerni, megtapogatni nyilvánosan a Gömböcöt, a matematikusok körében sokáig csak feltételezett létezésű testet. (A Gömböc egyébként egy stabil és egy instabil ponttal rendelkező homogén idom, ami a sanghaji világkiállítás egyik szenzációja, világhírű magyar találmány.)
A Hungarikum utca másik végpontjánál lévő lépcsőnél található Goethe prizmája Szelényi Károly fotóművész elképzelése szerint. Több „utcatábla” is jelzi az irányt az alagsorba, ahol egyelőre nem láttunk hömpölygő turista tömegeket, de a mai esemény még csak a Hungarikum utca megnyitója volt.