A pályázat célja a legalkalmasabb, legtehetségesebb szakácsok megtalálása, akik közül a selejtezőt, majd a februári döntőt követően dől el, hogy a Budapesten megrendezésre kerülő Bocuse d’Or Europe versenyen ki képviselheti Magyarországot.
2016 májusában Európa húsz országa versenyez majd Budapesten.
Ha a korábbi magyar séfekéhez, Széll Tamáséhoz és Molnár Gáboréhoz hasonló sikeres szereplés megismétlődik, hazai versenyző kvalifikálhatja majd magát a Bocuse d’Or Lyon 2017-es világdöntőjére.
A Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, Hamvas Zoltán elmondta;
„A pályázati felhívásra minden várakozást felülmúlva tizenkilenc érvényes pályázat érkezett.
A zsűri elsősorban a kidolgozottságot, a szezonalitást, a húsok és köretek arányát, valamint a változatos technológiák használatát értékelte, de fontos szempont volt a befektetett munka is, hiszen a Bocuse versenyzőkre kemény időszak vár. Olyan embert keresünk, aki képes sokat dolgozni a célért.”
A Bíró Lajos, Csapody Balázs, Hamvas Zoltán, Sárközi Ákos, Segal Viktor, Vomberg Frigyes és Wolf András alkotta zsűri a fenti szempontok figyelembevételével választotta ki azt a tizenkét főt, aki a 2015. december 13-án megrendezésre kerülő itthoni selejtezőn összemérheti tudását.
A zsűri döntése alapján, a bírálati szempontoknak, valamint a Bocuse d’Or magyarországi selejtező versenykiírásának, a verseny szellemiségének az alábbi versenyzők feleltek meg:
A pályázat témája a mangalica tarja, a mangalica karaj vagy a mangalica pofa és nyelv volt,
amelyhez a Bocuse piac zöldség- és gyümölcskínálatából lehet választani. A fenti három húselem közül legalább kettőt, míg a piac kínálatából legalább három zöldség vagy gyümölcs felhasználását kellett a pályázó által beküldött receptben bemutatni.
A 2015. december 13-án megrendezésre kerülő magyarországi selejtező versenykiírására és témájára hamarosan fény derül.