A Kelet-Angliai Egyetem (University of East Anglia) közelmúltban publikált kutatása egyértelműen kijelenti, ha az egyén sok, húsokból származó aminosavat, illetve növényi fehérjéket fogyaszt,
az egészségében olyan változások állnak be, mintha csökkentené a sóhasználatot, felhagyna a dohányzással és az alkolholfogyasztással, illetve rendszeres testmozgásba fogna.
Mindez a szív- és érrendszeri egészségre összpontosítva: a fentiek ugyanis csökkentik a magas vérnyomást és annak kellemetlen velejáróit, egyebek mellett az érfali merevséget.
A só és a vérnyomás kapcsolatáról
Korábban már mi is írtunk a Delware-i Egyetem kutatásáról, amely arról szólt, a sófogyasztás hogyan befolyásolja az erek, a szív, a vesék és az egy egészségét.A kutatás során kétezer nő étrendjét vizsgálták; feltétel volt, hogy mindegyikük testtömegindexének egészséges keretek között kellett mozognia. Elsősorban megállapították, hogy a legjobb eredmények azoknál mérhetők, akik a legtöbb aminosavat fogyasztják étkezéseik során. Arra is rájöttek, hogy
egyáltalán nem mindegy, mi az aminosavak forrása.
Ha a legnagyobb mennyiség növényekből származik, az az alacsonyabb vérnyomással hozható összefüggésbe; az állati eredetű fehérjék pedig az érfali merevség megelőzésével.
A kutatás vezetője, Dr. Amy Jennings a Science Dailynek elmondta:
„Növelni a proteinben gazdag ételek mennyiségét, például a húsét, halét, tejtermékekét, hüvelyesekét, zöldségekét, mint a brokkoli és a spenót, annyit jelent, mint nagy valószínűséggel elébe menni a szív- és érrendszeri betegségeknek”.
Hozzátette, hogy már több korábbi kutatás bebizonyította, hogy a fehérjék és a vérnyomás szintje között összefüggés áll fenn, ez a kutatás pedig annyiban hozott újdonságot, hogy megvizsgálták, mennyire fontos, hogy miből származnak azok a bizonyos proteinek.
A magas vérnyomás nem elhanyagolandó betegség, ugyanis sok más, sokkal komolyabb betegség okozója lehet: például az agyvérzésé vagy a szívkoszorúér megbetegedéseié.