Néhány egyszerű lépésben, fél óra alatt finom és egészséges étel kerülhet az asztalra. Mielőtt nekikezdenénk, szükséges beszerezni egy apró háztartási füstölőt (ára 8-12 ezer forint, de házilag is barkácsolható), és a használata előtt legalább néhány órára bepácolni a halat, ami lehet pisztráng, irdalt pontyfilé, de akár afrikai harcsafilé is.
A házi füstölés izgalmát éppen a kísérletezgetés adja:
mindenki kipróbálhatja, melyik halfajta a kedvence, és a pácleveket is úgy ízesíthetjük, ahogyan éppen kedvünk tartja.
Kaphatunk egyszerű és letisztult skandináv ízvilágot vagy tüzes mexikói, chilis hangulatot is.
„Füstölés előtt az első dolgunk, hogy egy alappáclét készítünk 2 liter hideg víz, ízlés szerint 3-3,5 evőkanál só és 1 evőkanál cukor felhasználásával. Ebbe kerül a fűszer, ami megadja az ételünk karakterét: rakhatunk bele például kaprot, amely a svédek kedvence, vagy szárított chilit, de akár egy sima borsos páclé is megteszi.
Az ízesített páclébe helyezzük a halat, és legalább 2-3 óráig, de legjobb, ha fél napig is benne hagyjuk a hűtőben, hogy az íz minél jobban átjárja a húst”
– hangsúlyozta Áman Attila, a Kapj rá! séfje.
„Miután kivettük a pácléből, alaposan letörölgetjük, és egy egyszerű füstölőgépbe tesszük, amelyben halat és zöldséget egyaránt füstölhetünk. Fontos, hogy jól szellőző helyen, vagy akár a szabadban végezzük a füstölést, és éghető dolgok ne legyenek a gép közelében. A félórás eljárás után hőkezelt, ízletes, azonnal fogyasztható halételt kapunk” – mondta a séf.
Az ilyen egyszerű és friss ételhez könnyű köret illik a legjobban, de egy baráti vendéglátás keretében akár többféle körettel is előrukkolhatunk. Amíg a hal füstfürdőt vesz, könnyen elkészülhetünk a padlizsánkrémmel vagy a majonézes tormával, de akár szendvicsre is helyezhetjük az elkészült szeleteket.
Lehet még ennél is egyszerűbben? Igen!
"A füst iránti vonzalom mélyen gyökeredzik a magyar és minden északi nép szívében. Megszoktuk az így tartósított hús ízét, nem engedjük" - Ha érdekli a házi füstölés igazi gerillamódszerre, kattintson, és nyúljon az alufóliáért!