Négyszáz, négy és tizenkét év közötti gyereket nevelő magyar édesanya körében végzett reprezentatív kutatást a a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Nestlé, a családok étkezési és főzési szokásait vizsgálva. Szakértők szerint ugyanis ezek a legmeghatározóbb tényezők a gyermekek táplálkozási rutinjainak kialakulásában. Ezt a kutatás eredményei is megerősítették.
A friss gyümölcs és zöldség mellett leginkább a rendszeres étkezés, valamint a jó szülői példa az egészségtudatos szülők főbb ismérve. Ezen kívül gyermekeik hetente legalább egyszer fogyasztanak halat, gyakran esznek teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut, illetve zsírszegény húst. Így időben kialakul a kiegyensúlyozott táplálkozás mintája, mely a túlsúly és elhízás megelőzésének alapfeltétele.
Azok közt a gyerekek közt, akik ritkábban étkeznek együtt a családdal, többen küzdenek súlyproblémával,
több az elhízott kisgyermek. Fontos lenne, hogy legalább a napi főétkezések felét együtt töltse a család, különös tekintettel a reggelire, mely nem csak a gyerekek napi energiaszintjét, hanem későbbi kiegyensúlyozott táplálkozásukat is megalapozza” – mondta Dr. Tóth Tamás, a Magyar Elhízástudományi Társaság főtitkára.
A kutatás egy másik megállapítása, hogy az egészségtudatos édesanyák több mint fele hetente legalább egyszer együtt főz gyermekével. Ezekre a gyermekekre
jellemző, hogy örülnek az új ételeknek,
és ritkábban fordul elő, hogy külön kell főzni a számukra, a zöldségekkel, de a tejtermékekkel és főzelékekkel szemben is érezhetően nyitottabbak, mint azon társaik, akiket nem, vagy kevésbé vontak be a konyhai tevékenységekbe. Az utóbbi csoport tagjai között 15 százalékkal magasabb a kifejezetten válogatósnak mondható gyerekek aránya.
„A közös főzés a nagy tápértékű ételek megismertetésének hasznos eszköze lehet. A gyerekek bevonása a konyhai előkészületekbe ugyanis amellett, hogy kiváló családi program, lehetőséget teremt rá, hogy a kicsik táplálkozással, ételekkel kapcsolatos ismeretei bővüljenek.
Nyitottabbak lesznek az olyan egészséges ételek iránt,
amelyeknek elkészítésében maguk is részt vesznek” – mondta el Kiss-Tóth Bernadett dietetikus.
100 magyar anyából csak 28 tekinthető egészségtudatosnak
A felmérésben résztvevő négyszáz édesanya válaszai érdekes adatokra világítanak rá. Egyharmaduk (36 százalékuk) nem tekinthető egészségtudatosnak. Leginkább olyan 25-34 éves nőkről van szó, akik rendszertelenül étkeznek, leginkább csak ebédet és a vacsorát. Az átlagnál gyakrabban fogyasztanak édességet és fehérlisztből készült péksüteményeket, és ritkán esznek zsírszegény húsokat, halat, barnarizst, vagy főtt/párolt zöldségeket.