Amikor úgy kell a sütésről vagy főzésről gondolkodnunk, hogy valamilyen esszenciális fontosságú alapanyag tiltottá válik, hajlamosak vagyunk makacs öszvérként működni, és csakazértis arrafele menni, amerre nem kéne. Ilyenkor nem olyan ételekre kell gondolni, amiknek a tiltott anyag a lelke, hanem hátat kell fordítani nekik, és más szemmel nézni a dolgot.
Különösen igaz ez a karácsonyra, amikor mindenki ragaszkodik a húsz éve megszokott édességekhez, pedig változtatni jó. Ha lisztérzékeny van a családban, akkor pláne nem érdemes pont bejglikkel és kalácsokkal kísérletezni, mert azokat nehezebb lesz glutén nélkül igazán jól elkészíteni, inkább olyan süteményekben kell gondolkozni, amelyek köszönik, jól megvannak liszt nélkül is. Szerencsére ilyenből is akad jó pár.
A liszt nélküli sütés tökéletesen működik, amíg piskótákról, kekszekről, omlós süteményekről és sajt- vagy túrótortákról van szó. A kelt tészták és kenyerek sütése már magasabb szintű tudomány.
Ezek szerkezetéhez glutén kell, nélküle nem tudja beindítani az élesztő a kelést.
Kifejlesztettek erre a célra speciális lisztkeverékeket, de mi most olyan recepteket akartunk összeszedni, amikhez nem kell sokat járni a várost.
Most azokhoz szólunk, akik még nem rutinosak a gluténmentes sütés területén. Inkább igyekeztünk megfeledkezni a megszokott édességekről, és olyanokat készítettünk, amelyek eléggé ünnepiek, ugyanakkor liszt nélkül is biztosan működnek.
A búzalisztet rizs-, mandula- és kókuszliszttel helyettesítettük, mert ezek a legkönnyebben elérhetők
vagy otthon a legegyszerűbben előállíthatók.
Szuper receptek különböző gluténmentes lisztekkel
Receptek kókuszliszttel
A tápiókáról, a mókás gluténmentes alapanyagról
A csicseriborsólisztről
Így kell főzni rizsliszttel
A legfinomabb: gesztenyeliszt
Nincs karácsony mézeskalács nélkül, erről tényleg nem lehet lemondani. Micsoda mázli, hogy a recept, amit minden évben használunk, működik rizs- és mandulaliszt keverékével is.
A mézet megolvasztom a vajjal, belekeverem a tojásokat. A száraz összetevőket is összekeverem, majd a nedves keveréket beledolgozom. Gombócot gyúrok belőle, és minimum egy órára a hűtőbe teszem. Vékonyra nyújtom, formákat szaggatok belőle, és 180 fokos, előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütöm.
A franciák karácsonyi süteményének, a fatörzsnek (bûche de noël) rengeteg változata létezik. Ebben a receptben
a piskótalap búzaliszt helyett kakaóporral és darált mandulával készül,
és így is tökéletes lesz, sőt, a végeredmény még könnyebb, súlyos elemnek úgyis ott a gesztenyekrém.
Alapanyagok a piskótához:
A töltelékhez:
A bevonathoz:
100 gramm étcsokoládé
50 gramm vaj
A piskótához összekeverem a kakaóport a darált mandulával, sóval, sütőporral. A tojásokat szétválasztom, a puha vajat a cukorral együtt a sárgákhoz adom, jól kikeverem. A fehérjéket kemény habbá verem. A száraz összetevőket a sárgákhoz forgatom, majd óvatosan, több részletben beleforgatom a fehérjehabot is. Egy sütőlapot kibélelek sütőpapírral. Egyenletesen rásimítom a tésztát, majd 180 fokos, előmelegített sütőbe teszem kb. 12 percre.
Közben a gesztenyepürét kikeverem a puha, szobahőmérsékletű vajjal. Ha a piskóta megsült, a sütőt kinyitom, elzárom, és további 5 percig benne hagyom a piskótát. Kiteszek egy, a piskótával egyező méretű sütőpapírt, és erre borítom a piskótát. Lehúzom róla a sütőpapírt, ami az alján volt. A tésztát vékonyan megkenem a lekvárral, majd rásimítom a gesztenyepürét. Feltekerem. Gőz fölött megolvasztom a csokoládét, és hozzákeverem a puha vajat. Bevonom vele a tekercset, és hűtőben hagyom megdermedni.
Olyan gyümölcskenyeret szerettünk volna készíteni, amiben több a gyümölcs és a mag, mint a tészta: nemcsak azért, mert így spórolunk a liszten, hanem mert
a tökéletes gyümölcskenyérben az aszalt dolgok a főszereplők.
Szerencsére ebben a receptben is gond nélkül helyettesíthető a búzaliszt. Háromféle liszttel készítettük, de aki nem szereti a kókusz ízét, készítse csak rizs- és mandulalisztből.
A hagyományosnál eggyel több tojássárgájával dolgoztunk, hogy semmiképp ne morzsálódjon a tészta. Igazán hedonisták bevonhatják kívülről étcsokoládéval, úgy a legjobb! Érdemes azzal a céllal összeválogatni az aszalt gyümölcsöket, hogy édes és savanykás egyenlő arányban legyen benne. Nagy előnye enne a süteménynek, hogy sokáig eláll, ráadásul így ajándéknak is jó.
Alapanyagok:
Az aszalt gyümölcsöket felvágom és egy kevés narancslébe áztatom. A mandulát vagy diót is felaprítom. A tojásokat felverem, hozzáadom a puha vajat, mézet. A gyümölcsökről leöntöm a narancslevet, és a lisztbe forgatom őket. Ezt a keveréket keverem össze a tojásossal. Egy őzgerincformát sütőpapírral kibélelek, ebbe öntöm a masszát, majd 180 fokos sütőben, körülbelül 50 perc alatt megsütöm.
Ez csalás, hiszen nem is sütemény, inkább desszert, de legalább nagyon gyorsan és egyszerűen elkészül. A végtelenségig variálható: a diót mandulára, a datolyát aszalt barackra vagy mazsolára is lehet cserélni.
Alapanyagok:
A datolyát durvára vágom, rumba áztatom. Az almákat alaposan megmosom, és késsel vagy egy henger alakú csumázóval eltávolítom a magházát úgy, hogy az alma egyben maradjon. Összekeverem az apróra vágott diót egy kevés mézzel, fahéjjal. A datolyáról leöntöm a rumot, és hozzákeverem a dióhoz.
A keverékből annyit töltök az almákba, amennyit tudok, majd egy-egy kocka vajat teszek a tetejére, megszórom kristálycukorral. 180 fokos, előmelegített sütőben kb. 40-50 perc alatt megsütöm. Melegen tálalom – nyugodtan mehet mellé egy gombóc vaníliafagylalt is.
Az amerikai cheesecake teljesen lisztmentes, a sok tojás és egy kevés kukoricakeményítő tartja össze.
Ebben a receptben tejföllel hangoltuk a saját ízlésünkre, így kicsit üdébb lett, és könnyebb a hagyományosnál. Végül narancslekváros zselétől lett nagyon karácsonyi. Aki akarja, fokozhatja a karácsonyi ízeket, ha a maradék gluténmentes mézeskalácsból 200 grammot ledarál és 100 gramm olvasztott vajjal összekeveri, és ezt a masszát egyenletesen a tortalap aljára nyomkodja. Minden mást ugyanúgy kell ebben az esetben is tennie, ahogy alább olvasható.
Alapanyagok:
A tojásokat egy nagy tálban felverem a cukorral, hozzáadom a krémsajtot, a kókusztejet vagy tejszínt és a tejfölt, simára keverem. Hozzáadom az étkezési keményítőt, csomómentesre keverem. Egy 26 centiméteres tortaformát kibélelek sütőpapírral, ebbe töltöm a masszát. 180 fokosra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütöm. Ekkor még remeg, de nem baj, hagyom kihűlni, egy éjszakára jól becsomagolva a hűtőbe teszem, és másnapra teljesen megdermed.
Másnap a zselatinlapokat hideg vízbe áztatom. Közben egy kis lábosban felmelegítem a narancslekvárt. Ha megpuhultak a lapok, kifacsarom belőlük a vizet, és a lekvárhoz keverem őket. Alacsony láng fölött kevergetem, míg egészen fel nem oldódik, de nem hagyom forrni. A tortaformában kihűlt tortára öntöm, és visszateszem a hűtőbe további 3 órára.
Flan, a karamellás puding
Pavlova, habcsóktorta, ami gyönyörű
Házi szaloncukrok