Előrebocsátom: van bennük liszt, cukor és temérdek alkohol! Színesek, izgalmasak, titokzatosak, édesek és sósak: itt a koktélok, amelyekbe bele is haraphatunk. Keverni, beleszórni, megrázni, alkohollal megőrjíteni, behűteni és máris kóstolni. Kezdődhet a mulatság, küszöbön az év vége.
Az ínyencek egyik kedvenc koktéljával harmonizál ízben, ezúttal sós kivitelben. A töltelék krémjében finoman lép frigyre a vodkával és a fehér borssal, a chilivel és az őket körülölelő tejszínes krémsajttal.
A második felvonásban a díszítő koktélparadicsom és a zellerzöld is színre lép!
Hozzávalók:
Elkészítési idő: 30 perc + érlelés
A krémsajtot jól kikeverjük, hozzáadjuk a vodkát, a puha vajat, a sót, fehér borssal fűszerezzük. Ha simára eldolgoztuk, beleszórjuk az apró kockákra vágott pritaminpaprikát, chilit, a zellerzöldet.
A fekete kenyér szeleteit fél centi vastagon megkenjük a zamatos krémmel, és egymásra helyezzük őket. A legfelsőn egy kés hegyével bejelöljük a háromszögletű szeletek helyét, és mindegyiket koktélparadicsommal, zellerzölddel díszítjük.
Behűtjük, és kínálás előtt éles késsel szeleteljük.
Aki nem rajong a tüzes ízekért, a chilit kihagyhatja belőle.
Egy férfias koktélhoz mi más is lenne való, mint egy Puskin korát idéző, kaviáros torta. Koktélkorcsolyának is nevezhetnénk a bor- és sörkorcsolya nyomán. De mivel ilyen szó nem létezik, a nyelvújítás helyett inkább kóstoljuk meg.
Elkészítési idő: 35 perc
A kenyérszeletek sarkait levágjuk úgy, hogy szép nyolcszögeket kapjunk, majd gyöngéden megpirítjuk őket. A tejszínes krémsajt kétharmad részét a paprikakrémmel simára keverjük. Az összeállításkor két paprikás krémmel megkent kenyérszeletet egymásra helyezünk, majd egy sima, krémsajttal megkenttel befedjük. Finomra aprított metélőhagymával meghintjük, kaviárral kidíszítjük. Nyolc cikkre vágva kínáljuk a koktél mellé.
Tűz és víz, jég és tea, hűsít, és átmelegít egyszerre.
Hozzávalók:
Elkészítési idő: 50 perc + dermesztés
Piskótát bátran készítsünk házilag!
"Sok rossz, csomagolt, előre gyártott áru van a boltokban, de az egyik legborzalmasabb mind közül a piskótalap. Megmutatjuk, mennyivel egyszerűbb otthon összedobni egy gyors piskótát. Kezdőknek is menni fog, nem kell megijedni, egyszerűbb, mint hinnék!"A piskótát félbevágjuk, tortás tálra tesszük és egy megfelelő méretű tortakarimát helyezünk rá, majd áfonyalekvárral megkenjük. (A piskóta másik felét egy újabb torta készítéséhez használhatjuk fel.) A citromos zseléport a rummal és 2 dl vízzel elkeverjük, majd a leírás szerint 1 percig forraljuk, és kevergetve kihűtjük. Ha már langyos, a tortára kanalazzuk, és a hűtőbe tesszük dermedni.
A zselatint elkeverjük a jeges teával, hozzáadjuk a cukrot, és addig melegítjük, míg a zselatin teljesen felolvad. A lime levével ízesítjük, majd hozzáöntjük a gint és a Triple Secet, és az egészet egy lapos, négyszögletes, kb. 7 dl űrtartalmú edénybe töltjük (műanyag doboz vagy tálca). Hagyjuk ezt is megdermedni. Tálalás előtt a jeges teás zselét deszkára borítjuk és kockákra vagdaljuk, azután a kockákat egyenletesen szétterítjük a torta tetején.
A karimát leemeljük, vaníliás cukorral felvert tejszínhabbal díszítjük, és ha van éppen kéznél, citromfűlevelekkel csinosítjuk.
Természetesen alkohol nélkül is elkészíthetjük, narancslevet adva a jeges teához.
Klasszikus olajbogyó, lime és gin: e három a sütiben is megtalálható. A színvilág, a hasonlóság felismerhető, a falat és a korty jól kiegészítik egymást.
Hozzávalók:
Elkészítési idő: 35 perc + dermesztés
A tejszínes krémsajtot a puha vajjal meg az összetört feta sajttal simára keverjük. A kenyérszeleteket jó vastagon megkenjük a sajtos krémmel, és kettőt-kettőt egymásra helyezünk.
Az olajbogyókat szép levegősen ráállítgatjuk, a sajtkrémbe nyomkodjuk. Alufóliából vagy kartonpapírból vágott csíkkal körbekerítjük a süteményt úgy, hogy legalább az olajbogyók fölé egy ujjnyival érjen. A bort egy kislábosba töltjük. Hozzáadjuk a borsot, a chilit, a lime héját, csipetnyi sóval ízesítjük, és lassú tűzön 1-2 percig forraljuk. A tűzről levéve leszűrjük, hűlni hagyjuk. Hozzátöltjük a gint, beleszórjuk a tortazseléport, és szüntelenül kevergetve a megadott ideig forraljuk.
Ha langyosra hűlt, és sűrűsödni kezd, az olajbogyókra kanalazzuk.
Hűtőben megdermesztjük, majd forró vízbe mártott késsel szeleteljük: akár kecses szeletekre, de még jobb négyzetes darabokra úgy, hogy minden koktélfalatra egy-egy olajbogyó jusson.
Halvány pasztellszínek skálája, hozzá izgalmas gyümölcsök: következzen két meglepő édesség magas alkoholtartalommal.
Hozzávalók:
a krémhez:
a tetejére:
Elkészítési idő: 35 perc + dermesztés
A kukoricapelyhet egy mély tálba szórjuk, és kézzel kissé össze is törjük. Hozzáadjuk a rumot, a kakaót, a felolvasztott vajat, és összekeverjük. Egy zsírpapírral borított tálcán 20 x 20 cm-es területen szétterítjük a masszát, majd kókuszreszelékkel meghintjük, és a hűtőbe tesszük dermedni. A krémhez a konzerv levét leszűrjük, az ananászt nagyon apróra összevágjuk.
Az ananász levéhez hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a rumot, beleszórjuk a zselatint, és meglangyosítva az ananászhoz töltjük. Ezt is külön behűtjük.
Ha sűrűsödni kezd, a kemény habbá vert tejszínt beleforgatjuk.
A talapzatra egy réteg krémet simítunk, ráállítgatjuk a kókuszos négercsókokat. A közöket krémmel kitöltjük. A többi fehér gombócot a krémre helyezzük, bőven meghintjük kókuszreszelékkel. A hűtőben egy-két órán át dermesztjük.
Hozzávalók:
Elkészítési idő: 75 perc + hűtés és dermesztés
A piskótát az asztalra fektetjük, ráhelyezzük a kapcsos tortakarikát (kb. 24 cm átmérőjűt), és körbevágjuk. A karikába foglalt lapot a tortástálra helyezzük, és a feketeribizli- vagy áfonyalekvárral megkenjük. A rizst megmossuk, a cukorral és baracklikőrrel ízesített tejbe szórjuk, és folyamatosan kevergetve puhára főzzük.
Hozzáadjuk a leszűrt és apróra vágott trópusi gyümölcsöket, és hűlni hagyjuk.
A vodkát a befőtt levével elkeverjük, a zselatint feloldjuk benne, és meglangyosítva a gyümölcsös rizsbe öntjük. Végül a habbá vert tejszínt is beleforgatjuk. A masszát a lekváros tortalapon elegyengetjük, a pillecukrokat a tetejébe nyomkodjuk, és legalább 4 órára a hűtőbe tesszük dermedni. Tálalás előtt a tortakarikát körben a kés hegyével meglazítjuk, óvatosan leemeljük a tortáról, majd a sütemény oldalát szárazon pirított leveles mandulával betapasztjuk.
Egzotikus ananász, édes kék likőr, vodka és a nyelven olvadó lágy tejszín ötvöződik egybe a tortában, amint az ihletet adó koktélban is. Az aszpikba foglalt alkohol mindig izgalmas társítás – ez látványnak sem utolsó.
Hozzávalók:
a tetejére:
Elkészítési idő 50 perc + sütés és dermesztés
A tésztához a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sütőport egy méretes, jól záródó edénybe szórjuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, lezárjuk, és néhány perc alatt alaposan összerázzuk – akárcsak egy koktélt a shakerben. A kész masszát egy kb. 30 x 26 cm-es, sütőpapírral bélelt formába töltjük, és előmelegített sütőben 200 fokon 20 perc alatt szép aranysárgára sütjük.
A sütőből kivéve rácsra borítjuk, majd vízszintesen félbevágjuk.
A krémhez a zselatint beáztatjuk. A joghurtot a cukorral meg a vodkával elkeverjük, hozzáadjuk a kinyomkodott és felolvasztott zselatint, a hűtőbe tesszük. Ha dermedni kezd, beleforgatjuk a habbá vert tejszínt. A krém kétharmad részébe beleszórjuk a kockákra vágott ananászt, és a két tésztalap közé töltjük. A többi krémmel oldalt és felül megkenjük, peremet készítünk az „úszómedencének”. A többi beáztatott zselatint is kinyomkodjuk, meglangyosítjuk, és a vodka-ananászlé-kék likőr elegyébe keverjük. Tálcára öntjük, és ha megszilárdult, apró kockákra vágva a tortára szórjuk.
A torta ugyan nem olyan bitang erős, mint a névadója, de az ízek visszaköszönnek: aki merészebb, próbálkozzon kicsit több rummal – vagy szervírozáskor flambírozza!
Hozzávalók:
Elkészítési idő: 50 perc + dermesztés
Egy 22–24 cm átmérőjű tálat (vagy félgömbformát) fóliával kibélelünk. A piskótát kihengergetjük, akkor kört vágunk ki belőle, mint a tál, rummal meglocsoljuk. A piskóta többi részét csíkokra vágjuk. A zselatint beáztatjuk, a mascarponét a cukorral, a fehér rummal meg a citrom levével simára keverjük.
Hozzáadjuk a kinyomkodott és meglangyosított zselatint, végül a habbá vert tejszínt. Felszeletelt gyümölcsökkel csinosan kirakosgatjuk körben a tál falát, egészen a tetejéig. A többi gyümölcsöt felaprítva a krémbe tesszük. Egy réteg krémet a gyümölcsökre simítunk, piskótacsíkokat teszünk rá, majd a műveletet addig folytatjuk, míg a tál megtelik.
Ráfektetjük a rumos piskótakarikát, fóliával lefedjük, és legalább 3 órán át dermesztjük.
A formából tortatálra borítjuk, és a leírás szerint elkészített tortazselével kifényesítjük.
A szilveszteri készülődésbe akár egy ilyen korhely csemege is belefér – biztos, hogy nem szokványosak, de bármely buliban sikert arathatunk velük.