A Funky Pho vietnami konyhája hamar sláger lett a fővárosban. Neve és címe terjedt szájhagyomány útján, a facebookon, majd a végén elérte a szaklapokat is. Nem véletlen: a hírnevük sokkal több egy jól sikerült marketingkampánynál – a jó ételek és a kreatív hozzáállás emelte ki őket az egyre népesebb és egyre unalmasabb magyar street food mezőnyből.
Ritka alkalom, hogy egy pár éve prosperáló konyha máris szakácskönyvet ad ki, sőt nem is mindig szerencsés. Most azonban
nem csak túlzott magabiztosságról van szó:
a házaspár története és világlátása az, ami a receptek és az ételfotók mellett olvasmányossá és szerethetővé teszi a Fánki Főö könyvet.
Az évekig tartó utazgatás, a külföldi munka évei, a multinacionális környezet adta Szabolcs András rálátását a vállalkozásra. Szabolcs-Gyuris Éva követte őt, s ahol lehetett, a sima étteremlátogatásokon túl főzőiskolákba járt, tanult, képezte magát – látva a konyhájuk stílusát, megértjük, hogy keveredett benne össze a sok stílus, hogyan zömült és sodródott egy erős és magabiztosságot adó vezérszállá. Ebbe bátran kapaszkodhatnak séfjeik, nyugodtan utána nyúlhatnak vevőik is.
Azon túl, hogy a könyv kiokosít minket az alapanyagokból, olyan recepteket kapunk, melyek odahaza is elkészíthetők – a hozzávalók választásánál tekintettek voltak a hazai kereskedelmi viszonyokra. Pozitív, hogy
a nehézséget is jelzik, így azok is találnak ismerkedésre méltó ételt, akik nem kuktáskodtak két évig Saigon-alsóban.
Nagyra becsülöm, hogy a tudást eszük ágában sincs elhiénázni: nem csak az elkészítéshez adnak világos útmutatást, hanem üzleti és gazdasági tippeket adnak azoknak, akik esetleg büfé nyitásában gondolkodnak.
Minden együtt van: szép fotók, kedves történetek, különböző nehézségű receptek, amelyekbe Ázsia hangulata mellé odakeveredik a magyar kreativitás. Persze az étterem névadója, a pho leves is felfedi titkait előttünk.
Kár, hogy kemény táblára, fényes lapokra nem jutott: a tartalom megérdemelte volna.
Nem csak az életesemények, hanem a sok-sok étel és alapanyag is kívánja ezt. A sok szín ellenére egy kicsit matt így, pedig ismerve konyhájukat, látva a munkájukat, megérdemelte volna a plusz fényt és a decens csillogást.
Belelapozva az első élményem az volt, hogy ez olyan útikönyv, amitől megéheztem, a második pedig az, hogy ez
olyan szakácskönyv, amitől rám tör az utazási vágy.
Nehéz kategorizálni - egy biztos, hogy nagyon szórakoztató, amelyet nem csak akkor jó felütni, amikor a baráti társaságnak valami különlegeset rittyentenénk a konyhában.
Boook Kiadó Kft, 2015, ára: 5990 Ft