Már nem lehet ránézni gasztroblogra, gasztromagazinra vagy az Instagramra anélkül, hogy ne ütköznénk a chiamag méltatásába, most hirtelen mindenki ezt akarja: muszáj volt kipróbálnunk, mit tud.
Az aztékzsálya-mag egy sivatagi növény, a Salvia hispanica termése. Elsősorban az a nagy előnye, hogy rengeteg tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz anélkül, hogy sok lenne benne a kalória.
Nagyon magas a rost-, omega-3-, kalcium-, antioxidáns- és fehérjetartalma. Utóbbi tulajdonsága miatt vegetáriánusok is szívesen használják a napi fehérjebevitel növelésére. Hogy kifejezetten fogyasztana, azt senki nem bizonyította, de hogy egészséges adalék, amiből jó napi néhány kanállal elfogyasztgatni, az nagyon valószínű. Kíváncsiak voltunk, vajon belső tulajdonságai mellett a konyhában is tud-e újat nyújtani? A válasz egy nagy igen.
A legviccesebb nem is a rengeteg belső jó tulajdonsága, sokkal inkább az, ahogy nedvességgel találkozva viselkedik. Saját súlya tízszeresét képes felinni: a folyadékot zselés, pudingszerű anyaggá változtatja.
Lényegében varázslatról van szó: este elkeverek két alapanyagot egy tálkában, és valami egészen különleges étel lesz belőle.
Még azt sem kell mondanom, hogy csiribú.
Ha tehát két púpozott evőkanál chiamagot leöntök körülbelül két deci folyadékkal, elkeverem, és állni hagyom, pudinggá válik.
A folyadék lehet tej, kókusztej, joghurt, gyümölcslé vagy ezek kombinációja, bármi. Ízesíteni is lehet, sőt, érdemes:
miközben ázik, magába szívja az ízeket is a folyadékokkal együtt.
Így aztán a szuperpudingunk lehet:
A kész puding tetejére pedig további dolgokat lehet rakosgatni: a képen egy kakaós verzió kókuszpehellyel, mogyoróval és málnával.
Ha nem pudingot készít belőle, még mindig szórhatja
Vagy keverheti