Itt az idő: tudja meg, hogyan készül a Túró Rudi!
![Túró Rudi, Túró Rudit csomagolnak a holland tejipari cég, a Friesland Campina mátészalkai üzemében](https://cdn.origo.hu/2023/12/gdg3GIeAOK4d3IiCiYxW0ZznhgLXzV5_ygjF9H7y-q8/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VjZDA0YzE3OWVlNTQ2ODZiZTU1NmFkMWFjOTFmMDVm.webp)
Sokan igazi magyar édességnek tartják, hungarikumnak kiáltják ki, pedig
eredete orosz, onnan hoztuk az ötletet.
1954-ben magyar szakemberek utaztak a Szovjetúnióba: Takó Imre iparigazgató, Zentai József vállalati igazgató, dr. Ketting Ferenc a Magyar Tejipari Kutató Intézet mérnöke és Borka Zsolt a szocialista tejipart tanulmányozták.
A cukrozott túróvaj és zsír keverékéből készült és csokoládéval bevont édességet ők hozták haza, amit 1968-ban a Szabolcsi Tejipari Vállalatnál el is kezdtek gyártani – munkájukat Mandeville Rudolf, az Erzsébetvárosi Tejüzem művezetője segítette.
Az első reklámkampányt Klein Sándor, a Budapesti Műszaki Egyetem oktatója készítette tanítványaival: nekik köszönhetjük a pöttyös csomagolást.
A túrórúd szóból eredeztetett Túró Rudi név már akkor is többekben alpári asszociációkat keltett, de végül megmaradt
– már generációk agyába égett be kitörölhetetlenül.
Kíváncsi arra, hogy készül? Nézze meg az OzoneNetwork csatorna Hogyan készült? Megmutatjuk! műsorát – minden gyártási fázisnál ott voltak.