Tízezren nézhetik a disznóvágást
![verőce, disznóölés, böllér, duna](https://cdn.origo.hu/2023/12/errBIETEfPpI3pHyNA98ioKyQnxBClctrVeqWjBx5og/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE3M2IxNjA5YzhmZDQ4YjQ4MjVmMmI1ZWU3MmYwNmM3.webp)
A korábbi évekhez hasonlóan több mint tízezer érdeklődőt várnak. Támba Miklós főszervező elmondta: mintegy huszonöt alkalmi hentescsapat idézi fel a hagyományos falusi disznóölést, köztük az erdélyi Kaplony, Szatmárhegy és Erdőd településekről érkezők is, akik a hazaitól eltérő módon készítik és tálalják fel a húsokat.
Mangalica feldolgozásában is összemérik tudásukat a böllérek - az általuk hozott állatoknak rendelkezniük kell a Mangalica Szövetség tanúsítványával is. A legjobb böllér címért küzdenek az indulók, de díjat kap a legnépszerűbb gárda is. A rendezvény szombat reggel 6 órakor kezdődik a Nyíregyházával szomszédos településen.
A szervezők elmondása alapján, fogópálinka elfogyasztásával indul a nap, amelyek szintén versenyeznek, csakúgy, mint a nap közben felszolgált forralt borok. Támba Miklós szerint különlegességnek számító gyümölcspárlatok is kerülnek az asztalra, így som, vadkörte vagy birsalma pálinka, a forralt boroknál pedig az ízesítés jelenti a ritkaságot, például a szegfűszegestől a narancsosig.
Az állatok kötelező elkábítása és kivéreztetése után a zsűri értékeli a húsfeldolgozást, a füstölésre és a hűtésre előkészítés mesterfogásait, illetve az elkészített toroskáposztát, hurkát és kolbászt is. Az érdeklődők is megkóstolhatják a disznóölés hagyományos ételeit, italait, annak a böllérgárdának, amelyik sátránál a legtöbben fogyasztanak majd, a közönségdíj jár.