Ha most elkezdenének azon agyalni, hogy milyen filmben láthatták, rossz nyomon járnak. Ugyan volt olyan mozi, amiben saját magát alakította, de hírnevét nem ezzel szerezte –
sokan a legjobb amerikai szakácsnak tartják.
Ezzel ugyan lehet vitatkozni, de az tény: kevésnek van ennyire jó üzleti érzéke és tehetsége a kapcsolatépítéshez.
Puck Ausztriában született 1949-ben, Sankt Veit an der Glan községben, Karintiában. Saját bevallása szerint
az alapokat édesanyjától leste el,
aki nem csak otthon, hanem időről-időre éttermekben is beállt a tűzhely mögé. Kamaszként tudatosan készült a karrierre – 14 évesen elkezdte tanulmányait, de 1969-ben már Raymond Thuilier jobbkeze volt a jó nevű L'Oustau de Baumanière étteremben Les Baux-de-Provence-ban. Három év után ismét feljebb lépett: a párizsi Maxim és a monacói Hotel de Paris elsőrangú választás volt.
Ugyan Pucknak sokan azt jósolták, hogy a Riviéra sztárja lehet, egy osztrák, aki hazai pályán győzi le a franciákat, ő nem erre vágyott: még nem volt 24, amikor az Egyesült Államokba költözött. Két év az indianapolisi La Tourban elég volt, hogy felvegye a ritmust – semmi sem állíthatta meg Los Angeles felé, ahol társtulajdonosa és séfje lett a később a hamar felfutó Ma Maisonnak.
Gyorsan kiépült a törzsvendégek köre – közöttük nem kevés sztár és filmipari háttérember is volt.
A séf jól használta a kapcsolatokat – 1981-ben megjelent az akkor nagyon újszerű hangvételű és stílusú könyve, a Modern French Cooking for the American Kitchen, vagyis a Modern francia főzés az amerikai konyhákban.
Nevét azok is megismerték, akik addig nem jártak nála – nem csoda, hogy a központinak számító Sunset Stripen egy évvel később
megnyitott Spago, amely nagyon hamar a környék legfelkapottabb helyévé vált
– Puck rendkívüli tehetséggel keverte az amerikai ízeket a francia hagyományokkal és az alpesi gyökerekkel, de nem riadt vissza az ázsiai fúzióktól sem.
Nem lett igaza azoknak, akik óvták a séfet az amerikai élettől: a Spago döbbenetes gyorsasággal fine dining hálózattánőtte ki magát. Ne higgyük, hogy Puck csak ezekre koncentrált: egyéb éttermek, könyvek, tévéműsor és filmes cameók jellemzik karrierjét.
Az Oscarral 1985-ben kapcsolódott össze a neve, munkája az óriási filmes gálával azóta is állandó. Hogy a milliomosoktól és a sztárvilágtól érkező felkéréseket el tudja fogadni, elsőként dolgozott ki igazán komoly üzleti modellt a gasztronómiában. Három cége hozza a pénzt: a Wolfgang Puck Fine Dining Group, a Wolfgang Puck Worldwide, Inc. és a Wolfgang Puck Catering segítette őt ahhoz, hogy egyedüli séfként már 1999-ben felkerüljön a Forbes magazin 100-as listájára.
Puck nélkül nincs parti, tartják Hollywoodban. A séf óriási tehetsége nem csak az újabb és újabb csúcséttermek megnyitásban rejlik: évről évre képes megújulni, nem ragad le egy stílusnál, egy konyhánál. Cégei jelenleg 30 éttermet üzemeltetnek, ezek közül több is megkapta a Michelin-csillagot. Hat könyve, tévés szereplései, boltjai szintén hírnevet hoztak – a legismertebb munkája azonban még mindig az Oscar Governors Ball gálavacsorája.
A Forbes magazin információi szerint idén is komoly menüre számíthatnak a meghívottak: kínai csirkesaláta, rákkoktél, füstölt lazachab uborkával, amelyekhez sajtok adják a köszöntést. Lesznek mini burgerek érlelt cheddarral, füstölt lazacos remoulade mártással.
Házi perec pimento sajttal, tojásos füstölt paprika, kaviáros burgonya, és csirke szarvasgombával – ezek is a vasárnapi menü részei, akárcsak a mandulás gazpacho fehér szőlővel. Benn halas konyha és szusi bár – a vegák és a diétás koszton élők sem maradnak éhen az estélyen.
Sokan az Oscar-gála fénypontjának tartják Puck csokibüféjét, ahol a kéttucatnyi remek édesség mellett a szokásos 24 karátos aranyporral bevont Oscar-csokiszobor lesz az igazi sztár.
Az ital természetesen francia pezsgő lesz, idén a 2002-es reimsi, tradicionális eljárással készített Piper-Heidsieckre esett a választás; a 230 éves pezsgőház Puck régi partnetre. A borokat Kalifornia csúcsborászata, a Sterling szállítja, míg a whisky a kék üvegéről ismert skót Haig Club lesz.
Az biztos, hogy egy vendégnek sem kell sokáig várnia:
az 1500 meghívottra több mint kilencszáz pincér és bárszemélyzet vár
– a konyhai munka lebonyolításához is több mint 300 embert biztosít Wolfgang Puck cége, csak hogy ne legyen fennakadás. 21-szerre csinálja, ha valaki, ő tényleg tudja, mi kell egy jó partihoz.