Amerikában sem csak a zsíros, cukros gyorsételek mennek, most például egy egészséges és rendkívül praktikus fogás vált nagyon menővé. A grain bowl, amit leginkább gabonatálnak lehetne fordítani, egy nagyon hasznos, minden háztartásban alkalmazható és a végtelenségig variálható alaprecept.
Egyre több étterem teszi a napi menüjére, a gasztromagazinok pedig újabb és újabb hajmeresztő ízkombinációjú tálakkal állnak elő.
Lényegében arról van szó, hogy adott egy adag maradék főtt gabona: rizs, gersli, bulgur, quinoa, kuszkusz, hajdina, köles vagy más.
Erre kerül mindenféle feltét. Lehet bármi, ami akad otthon,
de a kifinomultabb tálak bizonyos elvrendszer mentén épülnek fel. Igazán összetett ízű és textúrájú akkor lehet ez a fogás, ha a következő elemek szerepelnek benne – mindből egy-egy kis maréknyi:
A „mindenből egy keveset” alapelv ebben a tálban nem csak azért hasznos, mert minél többféle étel kerül a tányérunkra, annál gazdagabb lesz a fogás vitaminokban és ásványi anyagokban. Azért is, mert ez tökéletes útja a kis mennyiségű maradékok felhasználásának.
Egy fél adag rizs,
egyetlen szem maradék cékla vagy egy malacsült sarka sem vész kárba.
A kis maradékokból pedig új ízek, ízkombinációk születnek. Szinte bármit lehet bármivel kombinálni, de persze nem árt, ha ezek illenek is egymáshoz.
Ha pedig mindezt kapásból dobozban állítom össze, vihetem is magammal dolgozni.