A szinte már rokonsági és jószomszédi viszony ellenére a különböző szláv konyhák az utóbbi időkig nem képviseltették magukat fontosságuknak megfelelő súllyal a magyar piacon. Az Arany Kaviárt ugyan orosz étteremként tartották nyilván, később megnyílt a Matrjoska is, de
az igazi áttörést a street food hozta el.
Elsőként a Montenegro Gurman nevű hamburgeres hely lett rendkívül népszerű, főleg a buliból hajnalban hazatérők körében, majd megjelent a Babuska is, így a orosz ízek is elérhetővé váltak street food stílusban. A szerb Polapola food truck csak nemrég csatlakozott a fesztiválokat kiszolgáló vendéglátókhoz, most pedig a csehek is helyet kérnek az asztalnál. Vagy pultnál.
A Hasek és Hrabal könyveiből, no meg persze sokunk számára személyes élményekből is ismerős cseh ízeket a Staropramen sörmárka hozza el a magyar vendégeknek. A kifejezetten sörhöz tervezett street food menüt először
a Carphatt Kitchen lakásétteremben mutatják be 5 napon keresztül,
de a nyár folyamán a különböző fesztiválokon mindenki kipróbálhatja majd.
Először június elején, a Budavári Sörfesztiválon lehet majd rösztit vagy sörben pácolt lilakáposztás sertéshúsos szendvicset harapni a világos vagy barna sörökhöz.