Éles kés nélkül rendkívül nehéz jól haladni a főzéssel, nehezebb igazán élvezni a folyamatot. Eddig azonban a legélesebb kések is elvesztették egy idő után az élességüket, élezésre szorultak, némelyik még ki is csorbult. Egy új technológiával készült változat örökös megoldást jelenthet a problémára.
Ultra nano tech a neve a módszernek, amivel eddig 30 prototípust készített a Kytcho nevű, amerikai cég, amely az örökké élest kést ígéri az emberiségnek. Állításuk szerint termékük
új szabványt vezet be a konyhai kések élessége területén”,
A titkos eszköz az
ultra nano cirkónia
nevű anyag, amelyet a kés élének gyártásához használnak. Nem részletezik a technológiát, de a penge a cirkónium-dioxid természetben előforduló ásványának, a cirkóniának a kemény és ellenálló szemcséit tartalmazza. Az új fejlesztés teszi lehetővé a minden eddiginél nagyobb élességet, tartósságot és a csorbulásra való hajlam csökkentését, ami például a kerámiából készült késekre sajnálatos módon oly jellemző.
Az új kés gyártásához szükséges összeg már össze is jött Kickstarteren közösségi finanszírozásban és várhatóan 70 euró, azaz 27 ezer forint körül lesz a bolti ára. Ha tényleg örökké tart, akkor ez bőven megéri, de azért még megvárjuk az iparági teszteket is, mielőtt veszünk belőle egy készletet.