Reálisnak tartjuk optimizmusukat, sőt, egyetértünk abban, hogy a mennyiség mellett a minőségre is oda kéne figyelni. Az élmény azonban nem csak azon múlik, hogy mifélét veszünk, hiszen sokat számít az, miként tároljuk, és milyen hőmérsékleten fogyasztjuk söreinket.
A tavaly nyári hőség nagyban hozzájárult ahhoz, hogy 4 százalékkal bővült a hazai sörpiac, ami azt jelenti, hogy több mint 6 millió hektoliter sör fogyott itthon. Idén a kiemelt sportesemények hatására akár további 2-3 százalékkal nőhet a piac.
A legfontosabb tényező azonban a jó idő. Egy-egy forró nyári hónap havi szinten kétszámjegyű növekedést hozhat a sörfogyasztásban. A melegben azonban különös figyelmet igényel a sör tárolása és tálalása.
Aki igazán élvezni szeretné kedvenc söreit, annak érdemes odafigyelnie arra, hogy a különböző sörfajtákat más-más hőmérsékleten kell fogyasztani.”
– mondta Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója.
Minél hidegebben iszunk ugyanis valamit, annál kevésbé érezhetők benne az édes és keserű ízek, melyek a melegedés során egyre jobban felerősödnek. „Az egyes sörfajtáknak viszonylag jól behatárolható az ajánlott fogyasztási hőmérséklete, mely típusoktól függően jellemzően 4 és 15 Celsius fok közé esik” – mondta Vásárhelyi István a sörgasztronómus.
A szomjoltó lágersöröket 6-7 ⁰C-on érdemes fogyasztani, ahol a kellemes kesernyésség és a frissítő buborékok meghatározóak.
7-9⁰C-on jöhetnek a szintén frissítő, de már gazdagabb illatanyagokkal,
ízekkel bíró sörök, mint például a búzasör vagy a pilseni típusú sörök.
8-10⁰C-on ismerkedhetünk meg legjobban az angol világos és félbarna könnyű sörök az ale-ek, bitter-ek erényeivel. Szintén ezen a hőmérsékleten élvezhetjük leginkább a sötét láger- és búzasörök, a schwarzbier-ek, a könnyed IPA-k és a belga blonde ale-ek ízét.
Feljebb lépve, 10-12⁰C-on érdemes fogyasztani a vörös ale, világos és barna baksöröket, a dupla IPA-kat.
12-15⁰C-on érvényesülnek a trappista csúcssörök,
a Russian Imperial Stoutok vagy az erősebb ale-ek.
Söreinket tároljuk hűvős helyen, fénytől védve. A könnyű, frissítő söröket érdemes hűtőben a kívánt hőmérsékletre hűteni és úgy fogyasztani, a tartalmasabb darabokat azonban tanácsosabb pincében 10-15 fokon tárolni, mert sok közöttük a palackban tovább érik, gazdagodik, nemesedik.
Szervírozni érdemes egy kicsit hidegebben, hogy a fogyasztás közben legyen csúcsformában, így a nagy formátumú daraboknál végig élvezhetjük a sör teljes illat- és íz-skáláját.
Nagy hőségben válasszuk az alacsonyabb alkoholtartalmú és a frissítő söröket,
a kellemes – akár ízesített – lágereket, a citrusos búzasöröket, vagy a gyümölcsös illatú ale-eket, de mindenekelőtt továbbra is figyeljünk a mértékletességre!